„musica suprimata” la Timișoara

„musica suprimata” a reuşit pentru prima dată în anul 2011 să organizeze concerte în cooperare cu Filarmonica din Sibiu şi Braşov. Următorul pas a fost un colocviu organizat în anul 2015 în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, care a fost dedicat elevului şcolii Schönberg din Sibiu – Norbert von Hannenheim.

Acum „musica suprimata” promovează cel de-al doilea compozitor transilvănean, care a prescris muzica pe douăsprezece tonalităţi: elevul lui Webern Philipp Herschkowitz, de data aceasta în parteneriat cu Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest Timişoara şi Filarmonica Banatul Timişoara. Colocviul va avea loc în data de 15 şi 16 septembrie, având o secţiune de biografii şi analiză a compozitorilor şi fiind ilustrat prin concerte de orchestră şi concerte camerale, în premieră.

Pentru organizatori, este o deosebită onoare şi plăcere să îi invite pe pianiştii Elisabeth Leonskaja şi Alexei Lubimov, atât la concerte, cât şi la prezentarea personalităţii profesorului Herschkowitz. Amândoi vor susţine concertele camerale de sămbătă seară, împreună cu bine cunoscutul Wolfgang Boettcher din Sibiu.

Vineri seara, în data de 15 septembrie la ora 19.00, va avea loc concertul de orchestră în sala Filarmonicii, sub conducerea lui Gheorghe Costin împreună cu solista Elisabeth Leonskaja, care vor interpreta Simfonia a cincea a lui Beethoven (Beethoven a fost atât pentru Herschkowitz, cât şi pentru Webern şi Schönberg o continuă valoare de referinţă), iar împreună cu membrii ansamblului Filarmonicii Banatului, Corina Chetreanu şi Ana Maria Stănoia, vor interpreta în premieră patru compoziţii cu şi fără parte vocală.

Sâmbătă după-amiaza, în data de 16 septembrie la ora 17.00, va avea loc un concert cameral în Facultatea de Muzică, în care Sorin Petrescu va intrepreta opera solo pentru pian al lui Herschkowitz şi Webern, însoţit de cântece intrepretate de Cosmina Şerban şi Ana Maria Stănoia. Cvartetul de coarde al Filarmonicii, format din Horaţiu Bălan şi Laura Roman la vioară, Iuliana Ambăruş la violă şi Darius Tereu la violoncel, va interpreta o parte din cvartetul lui Herschkowitz.

Duminica seara, în data de 16 septembrie la ora 19.00, tot în Facultatea de Muzică Elisabeth Leonskaja, Alexei Lubimov şi Wolfgang Boettcher vor interpreta compoziţii de Herschkowitz, în contextul celor ale lui Schönberg, Beethoven şi Bach.

Concertele vor fi înregistrate şi ulterior disponibile pe Youtube. În octombrie, la Österreichischer Rundfunk, va fi difuzat un interviu cu Elisabeth Leonskaja realizat de către Irene Suchy.

Începe numărătoarea inversă pentru Festivalul de Film Central European Timișoara

postercefftmDin 3 până în 9 septembrie 2017, la Timișoara, producții recente din 16 țări, premiate la nivel național și internațional, expoziții, dezbateri, concerte, ateliere de film, spații de proiecție diverse (Cinema Timiș, Piața Libertății, Iulius Mall, Sinagoga din Cetate, Piața Dacia, Sala 2 a Teatrului Național, Casa Artelor, Cărturești), pregătite să împlinească pofta de cultură se reunesc sub numele de Festivalul de Film Central European/Central European Film Festival.
Competitiv și tematic, Central European Film Festival se conturează în acest an într-un dialog la nivel interetnic și intercultural prin intermediul filmelor selecționate, dar și întâmplărilor artistice conexe care vin în sprijinul acestora. Pregătește-te, așadar, pentru explorare, căutare, contemplare într-un melanj cultural din care enumerăm :

Happy End Meets EYOT: cine-concertul din deschiderea CEFFTm, ora 21:00, în Piața Libertății. O combinație de jazz și film, sunete creative puse pe portativ de cvartetul EYOT din Serbia și imagini împletite într-un mod genial de regizorul ceh Oldřich Lipský în anul 1967, sub titlul Happy End.

Expoziția Afișe străine ale filmelor românești din perioada comunistă, de văzut în perioada 4-9 septembrie la Cinema Timiș. Aceasta conține 40 de afișe străine și afișe românești pentru export ale unor filme realizate în perioada 1965-1985 și aduce mai aproape de public o parte dintr-o impresionantă colecție a producătorului american Christopher Landry.

Lansări de carte: J.Negulescu, un român la Hollywood de Manuela Cernat, Peștele cu aripi de Răsvan Popescu, Pseudokinematikos / Fals tratat de cinema. Bucuriile filmului, volumul 3. Între viață și filme de  Marian Sorin Radulescu, Radu Gabrea-Biografia unei opere de Călin Stănculescu. La acestea se adaugă dezbaterea Banatul Timișoarei-multi și interculturalitate în contextele românesc și european și simpozionul Europa Creativă.

Secțiunile festivalului sunt:

Competiție: filme de ficțiune realizate în ultimii doi ani și care au un anume grad de reprezentativitate al țărilor respective întrucât au obținut premii la festivalurile din țările respective sau au fost propuse pentru Premiul Oscar pentru film străin de către un juriu local. Competiția va aduce din acest an alături de filme din țările central-europene (Austria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și România) și filme din țările sud-est europene (Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Albania).

Panorama: filme noi, de succes, realizate în alte zone ale Europei și chiar pe alte continente, filme despre care se discută intens și pe care publicul românesc nu a avut încă ocazia să le vadă.

Capitale Culturale din UE: filme documentare despre orașele care vor fi Capitale Europene ale Culturii în 2021: Timișoara, Novi-Sad (Serbia) sau Eleusina (Grecia).

Filme de licență: o selecție de scurtmetraje recente realizate de studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

Filme idiș: o colecție de filme clasice restaurate și oferite de către Universitatea Brandeis și Centrul Național pentru Film Evreiesc din New York.

Retrospectiva Radu Gabrea: un omagiu adus lui Radu Gabrea (1937- 2017), marele regizor român și inițiator al acestui festival, și care cuprinde câteva filme reprezentative ale sale.

Diversitate culturală și minorități: filme deopotrivă de ficțiune și documentare care promovează toleranța și diversitatea culturală, lingvistică și de orice alt fel.

Short Matters! – O selecție din turneul de scurtmetraje al Academiei Europene de Film, care aduce scurtmetrajele nominalizate la Premiile Cinematografiei Europene la festivaluri de film din Europa şi nu numai și este prezentată în cadrul CEFFTm de partenerii noștri de la Timishort.

Acestora li se adaugă un modul de la Lugoj, în perioada 11-12 septembrie 2017, la Cinema Bela Lugosi.

CEFFTm este organizat de Asociația Euro Fest cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Casei de Cultură, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Timiș, Uniunii Cineaștilor din România și al Federației Comunităților Evreiești din România.

Sponsori: KPMG România, Casa Auto, Brewtiful,

Parteneri: Cinemateca Serbiei, Asociația Clubul Economic German, Asociatia Noua Acropolă, Cărturești, Centrul Cultural German, CinetiC, Comunitatea Evreilor Timisoara, Direcția Județeană pentru Cultură, Facultatea de Muzică a Universității de Vest Timișoara, Fundatia Județeană pentru Tineret, Capitala Tinretului, Fundația Comunitară, Gărâna Jazz, Institutul Francez Timișoara, Iulius Mall, La Căpițe, Muzeul de Artă Timișoara, OSUT, Ozz Vintage House, Retim, Teatrul Merlin, Teatrul Național Timisoara, UNATC, UVT, Tedy Necula, Via Rumania, Youth Bank.

Parteneri media: AARC, Banatul Azi, Banater Zeitung, Capital Cultural, Altcine, Cinemagia, Iqads, Festivalier, Feeder, KissFm, Film New Europe, LiveTm, Romania Pozitivă, Tion, TVR, TVR Timișoara, Temesvarihirek.

Intrarea la toate evenimentele din festival este liberă.

Mai multe informații la www.cefftm.ro sau la https://www.facebook.com/CEFFTM/.

Împrumutaţi cărţi în format electronic!

onleihe 2Biblioteca virtuală este un nou serviciu oferit de Goethe-Institut Bucureşti, ce poate fi utilizat în mod gratuit de către cititori din întreaga ţară – în orice zi, la orice oră! Mai multe detalii despre înscriere găsiţi aici.  

Focus pe Germană!

Focus pe germanaLăsaţi-vă fascinaţi de artă, jocuri şi de specificul limbii germane şi descoperiţi Germania şi România altfel!

START