Instalație video: Julian Rosefeldt „Asylum”

9 ecrane video uriașe ce par să plutească, nouă filme ce curg în același timp, nouă tableaux vivants prezentate într-o mișcare lentă a camerelor. „Asylum” – o instalație video copleșitoare a artistului german Julian Rosefeldt, o premieră pentru România, va fi adusă în fața publicului timișorean într-o expoziție de excepție.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 7 iunie, de la ora 19.00 la Halele Timco (Str. Circumvalațiunii 8-12, Timișoara)

Cele nouă filme pe 16mm, prezentate într-o mișcare lentă a camerelor vor aduce în fața vizitatorilor nouă grupuri etnice care efectuează ritualic munci clișeizate și lipsite sens și care amintesc de mitul lui Sisif. Protagoniștii sunt prezentați în grupuri, lipsiți de individualitate, reprezentând de fapt receptarea generală a „celuilalt”. Un subiect mereu actual – imigranții, un subiect abordat din unghiuri diferite, dintr-o perspectivă artistică.

Julian Rosefeldt (n. 1965) este un artist vizual german care trăiește și lucrează în Berlin. Lucrările sale sunt filme și video-instalații elaborate, cu un vizual opulent, adesea prezentate sub formă de proiecții panoramice, pe canale multiple, într-o gamă largă de stiluri, de la documentar la narațiunea teatrală. Creațiile lui reflectă fascinația artistului pentru realitatea cotidiană și stereotipiile, clișeele și repetițiile inconștiente care inundă cultura populară. Filmele și instalațiile lui includ Manifesto (2016), The Creation (2015), Deep Gold (2013/2014), My Home Is a Dark and Cloud-Hung Land (2011), American Night (2009), The Shift (2008), The Ship of Fools (2007), Lonely Planet (2006), Requiem (2007), The Perfectionist (2005), Stunned Man (2004), The Soundmaker (2004), Trilogy of Failure (2004/2005), Asylum (2001/2002). Datorită prezenței pregnante în muzee și festivaluri din întreaga lume, lucrările lui Rosefeldt sunt incluse astăzi în colecții de renume, precum cele deținute de Neue Nationalgalerie din Berlin, Saatchi Gallery din Londra sau MOMA din New York. 

La deschiderea expoziției de la Timișoara vor lua cuvântul Dan Diaconu, viceprimar al municipiului Timișoara, Lydia Korndörfer, Studio Manager @ Julian Rosefeldt și Mona Isabela Petzek, director al Centrului Cultural German Timișoara.

Expoziția poate fi vizitată până la data de 4 iulie, de marți până duminică, între orele 17.00 – 20.00.

Evenimentul este organizat de către Centrul Cultural German Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Local și Goethe Institut  și se află sub egida Zilelor Culturii și Economiei Germane din Banat.

asylum(1)

 

Workshop de fotografie

Cu Lydia Korndörfer, Studio Manager @Julian Rosefeldt. Temele workshopului sunt STEREOTIPURI și creațiile lui Julian Rosefeldt.

8. iunie 2017, Biblioteca Centrului Cultural German Timișoara, Str. Dr. Liviu Gabor 2

Workshopul de fotografie sub îndrumarea Lydiei Korndörfer, Studio Manager @Julian Rosefeldt are ca temă „stereotipuri“ si este un spațiu de întâlnire pentru cei ce studiază fotografie și pentru cei pasionați de ea.
Lydia Korndörfer își propune să se întâlnească în data de 8 iunie, la ora 9 cu participanții la workshop și să pornească toți într-o expediție în care să descopere și să observe diverse stereotipuri – la gară, în baruri, în puncte turistice din oraș etc. Documentarea va dura în jur de 2-3 ore, timp în care participanții sunt invitați să facă fotografii (inclusiv cu telefonul). Apoi fotografiile vor fi discutate și analizate în cadrul workshop-ului.
Pentru înscriere te rugăm să trimiți un mail pe adresa a.pintea@ccgtm.ro în care să menționezi: numele, prenumele și numărul de telefon, ce studiezi / ai studiat și de ce te interesează participarea la acest workshop.
Nu se percepe taxă de participare. Numărul maxim de participanți este 15.
Workshopul se va desfășura în ziua de 8 iunie, între orele 09 :00 – 16 :00 în spațiul Bibliotecii Centrului Cultural German Timișoara (Str. Dr. Liviu Gabor nr. 1).

18721268_10203330932150545_1385936707_o

 

Expoziția „Relații externe. Tineri arhitecți din Germania”

19.05. – 9.06. 2017  Muzeul Temporar de Artă Contemporană (Bastionul Theresia)

Vernisaj: 19.05., ora 19.00

Expoziţia prezintă paisprezece proiecte realizate de arhitecţi tineri din Germania, proiecte care au fost încheiate în străinătate, cele mai multe după anul 2004.

Exemplele selectate de arhitectură, design interior, urbanism şi peisagistică evidenţiază talentul unei generaţii de tineri arhitecţi. Ele arată modul în care aceștia abordează un mediu nou şi străin, redefinesc şi modifică clădirile deja existente şi construiesc altele noi în condiţii ieşite din comun. Aceşti arhitecţi oferă soluţii sensibile la provocările actuale, având întotdeauna în vedere viitorul, durabilitatea şi noile tehnologii. Contrar interesului global al mass-media pentru spectaculos şi cultura celebrităţii, expoziţia prezintă proiecte inovatoare care oferă o abordare pragmatică, încrezătoare şi discretă, concentrându-se asupra locului pentru care au fost gândite.

Expoziția a fost concepută de Institutul pentru Relaţii Culturale Externe (Institut für Auslandsbeziehungen) e. V. (ifa), Stuttgart, în colaborare cu Camera federală a arhitecţilor germani (Bundesarchitektenkammer) e. V. (BAK), Berlin. Expoziția este prezentată la Timișoara de Centrul Cultural German Timișoara în parteneriat cu Muzeul Temporar de Artă Contemporană.

35697a99c9

 

 

Cărțile lunii mai

Gefangen zwischen den Welten de Sara Oliver:

Viața lui Ve este dată mereu peste cap: ba locuiește în Cape Town, ba în Atena, uneori în L.A.. Ea și mama ei, Karla, nu stau mai mult de un an nicăieri în lume – și asta din cauza job-ului Karlei. De fiecare dată asta înseamnă prieteni noi, o școală nouă și, uneori, chiar și o limbă nouă. Totuși, Ve s-a obișnuit deja cu asta. Dar când trebuie să meargă să își petreacă vacanța de vară cu tatăl ei în Germania, pentru că mama ei are o conferință în Kuala Lumpur, e deja prea mult și pune capac la toate… Ajunsă în Germania, Ve descoperă că tatăl ei trăiește într-un castel dărăpănat și că a dispărut! Singura persoană care o poate ajuta pe Ve este Marcella, o fostă colegă al tatălui ei. Ve pornește în căutarea tatălui ei și ajunge accidental într-o lume paralelă, printr-o gaură de vierme pe care tatăl ei pare-se că ar fi construit-o …

biblio_4Der Theoretikerclub de Anja Janotta:

Linus, Albert și Roman au înființat un club de teoreticieni, deoarece oamenii inteligenți, se potrivesc – teoretic – foarte bine împreună. În casa lor secretă din copac, pe blogul lor sau pe WhatsApp discută despre știință și fac planuri de luptă împotriva fetelor sau ale găștii ostile de jucători de fotbal. În teorie, acest lucru sună grozav. Cu toate acestea, în practică, totul este diferit: se pot întâmpla multe chestii neprevăzute care să distrugă și cel mai bine-gândit plan!

Anja Janotta scrie o poveste haioasă și plină de emoție despre tocilari. Datorită stilului romanului, care combină dialoguri de chat cu extrase de blog, romanul Annei Jannota este ușor de citit și, în același timp, captivant.

biblio_2Caspar und der Meister des Vergessens de Stefanie Taschinski:

Membrii familiei Winter sunt păpușari de mai multe generații. Și nu doar că sunt cei mai buni dar sunt și faimoși în toată lumea ! Caspar este unul dintre cei trei copii ai familiei Winter. El nu e un povestitor așa bun precum sora lui mai mare, Greta, care inventează mereu povești pentru frățiorul lor, Till. Caspar este mai interesat de realizarea de marionete și chiar se pricepe foarte bine la asta. Într-o zi, cei doi frați merg la patinaj. Acolo apare o fată care vrea să fure ceva din rucsacul lor, dar Caspar o prinde la timp. Acasă însă realizează că nu a dispărut nimic din rucsac, ba din contră; acolo a fost pus ceva: o păpușă de lemn fără cap înfiorătoare…

biblio_3Wir waren hier de Nana Rademacher:

Anul 2039. Anna are 15 ani și trăiește în Berlin. Dar viața în capitală nu mai este așa cum o știm noi astăzi: totul este în ruine. De-abia se găsește de mâncare și de băut. Guvernul militar distribuie doar puțină pâine și apă. Mulți mor de foame, alții pur și simplu dispar. E timp de război: uneori au loc atacuri aeriene și, de pera multe ori, se iscă revolte din cauza lipsei de alimente. Anna cu părinții ei încearcă să supraviețuiască, dar acest lucru devine tot mai dificil pe zi ce trece. Părinții ei sunt pe cale de a renunța la lupta pentru supraviețuire.

Wir waren hier este o distopie cutremurătoare, care are loc în viitorul foarte apropiat. Se explică doar parțial modul în care lumea a ajuns în această stare deplorabilă, dar se dă de înțeles că unul dintre motive ar fost pasivitatea generației părinților Annei.

bibilio_1Der schaurige Schusch de Charlotte Habersack:

Vârful Doggl este cel mai înalt din munții  Simmerl. Aici trăiesc puține animale: puiul, cerbul, capra de munte, marmota și iepurele. Nici unul dintre ei nu a fost vreodată altundeva decât pe iubitul lor vârf Doggl. Dar într-o zi află că Schusch vrea să se mute acolo. Schusch e o ființă înfricoșătoare: mare cât un automat de Coca Cola, păros ca o periuță de dinți și așa mai departe. Cu toate că nici unul dintre ei nu a văzut un Schusch vreodată, ei știu cu siguranță că acesta mai și miroase a câine ud. Pentru a nu-și pierde liniștea ei decid să construiască un gard. Dar e deja prea târziu: lucrurile lui Schusch sunt deja acolo! Panica lor crește și mai tare atunci când fiecare primește o invitație la petrecerea de casă nouă!

biblio_5Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.

Cărți noi

Biblioteca noastră s-a îmbogățit toamna aceasta cu o serie de cărți noi comandate prin Goethe Institut. În fiecare săptămână vă vom prezenta aici câte o nouă categorie. Primul set de cărți sunt cele nominalizate la Deutscher Buchpreis 2016 (Premiul de Carte Germană).

Deutscher Buchpreis este decernat în fiecare an la Târgul de Carte de la Frankfurt celui mai bun roman german. În prima fază sunt alese 20 de romane (Longlist). Dintre  acestea, un juriu alege alte șase (Shortlistul), iar în final este ales un roman care câștigă premiul cel mare.

Anul acesta am comandat la biblioteca Centrului Cultural German din Timișoara toate cele șase cărți din Shortlist. Acestea sunt:

Widerfahrnis de Bodo Kirchhoff: Câștigătorul de anul acesta al premiului Deutscher Buchpreis portretizează o poveste a tristeții și a iubirii care renaște. Julius Reither, care nu mai editează cărți pentru că există între timp mai mulți scriitori decât cititori, și Leonie Palm, care nu mai vinde pălării pentru că nu mai există fețe pentru pălării, pornesc împreună într-o călătorie neașteptată. Astfel, depășesc împreună tristețea și învață din nou, în pofida celor întâmplate, să iubească.

Hool de Philipp Winkler: Un roman violent despre… huligani. Cititorul află prin detalii nemiloase cum e viața în stradă și cum poate cineva să-și apere banda, sau mai bine zis, familia aleasă, în condiții brutale.

Skizze eines Sommers de André Kubiczek: Aventurile unui tânăr de 16 ani, René, care își petrece vara în orașul său natal, Potsdam. Din fericire sunt și prietenii săi foarte buni alături de el și împreună petrec o vară de neuitat.

Die Welt im Rücken de Thomas Melle: O descriere autobografică plină de viață, văzută prin ochii unui bolnav maniaco-depresiv. Pătrundem într-o lume necunoscută, a unor  gânduri străine, unde ceva care la un moment dat te face fericit, te poate deprima profund altădată. Încet, încet, începem să înțelegem mecanismul acestei boli, ce se întâmplă și nu în ultimul rând, cum se poate trăi cu ea.

Fremde Seele, dunkler Wald de Reinhard Kaiser-Mühlecker: Povestea a doi frați, Alexander și Jakob, primul soldat, cel din urmă fermier. O poveste complicată de familie care e istorisită pe rând prin prisma celor doi frați – astfel, cititorul își poate forma o imagine completă a dramei lor de familie.

Ein langes Jahr de Eva Schmidt: Povești de zi cu zi ale unor oameni dintr-o așezare fără nume care cumva se împletesc și formează o imagine a existenței umane cu toate problemele ei, mici sau mari, așteptări și dezamăgiri, bucurie și tristețe.

15044758_10153799562705927_388910683_o