FilmparaDE: The Cut

2 martie, ora 18.30 Librăria Cărturești, Str. Florimund Mercy 7

Regie: Fatih Akin (135 min., 2013, 2014)

În lungmetrajul The Cut, regizorul prestigios Fatih Akin urmărește un destin tragic: Într-o noapte în anul 1915, jandarmeria turcă a capturat toți bărbații armeni din orașul Mardin – printre ei se află și tânărul fierar Nazaret. El este separat în mod forțat de familia sa și dus în deșert. După mulți ani de muncă silnică, se pare că are noroc și scapă de moarte, dar cu corzile vocale retezate. A pierdut totul: casa, familia, vocea. Când află că cele două fiice ale sale sunt încă în viață, el pornește într-o căutare disperată după ele. Urmele lor îl conduc prin deșerturile Siriei, peste Atlantic, în Cuba și în cele din urmă, în America de Nord.

Proiecția va avea loc în ceainăria librăriei Cărturești (Str. Mercy, nr. 7), unde vă așteptăm cu drag în data de 2 martie de la ora 18:30. Filmul va fi prezentat în limbile armeană/ turcă/ arabă și engleză cu subtitrare în limba engleză. Intrarea este liberă.

Seria de filme germane „FilmparaDE“ este organizată de Centrul Cultural German Timișoara în colaborare cu lectoratul DAAD din cadrul Universității Politehnica din Timișoara și cu Librăria Cărtureşti.

Filmele sunt proiectate cu sprijinul Goethe-Institut.

Atelier de creație (pentru copii între 5 – 10 ani)

01 martie 2017, orele 16.30 – 17.30 | Biblioteca CCG

Luna martie este aproape, dar primăvara pare că se mai lasă așteptată. De aceea dorim să ne retragem în atmosfera primitoare a bibliotecii, unde prin creativitate și jocuri vom aduce puțină culoare în rutina zilnică. Atelierul de creație are loc în 1 martie de la ora 16.30 și se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 5-10 ani.

Intrarea este liberă. Vă puteți înscrie la atelier trimițând un e-mail la adresa r.cojocariu@ccgtm.ro. Numărul maxim de participanți este 15 de copii. Cititorii noștri care dețin și cardul  Cultura Plus au prioritate. (Persoană de contact: Ruxandra Cojocariu)

Adobe Spark(111)

Seară de jocuri de societate (începând cu 16 ani)

6 martie 2017, orele 18.30 – 19.30 | Librăria La Două Bufnițe

Primăvara aduce noi parteneriate ale Bibliotecii Centrului Cultural German: activități culturale și distractive, care provoacă atenția și creativitatea,  desfășurate în afara spațiului bibliotecii, la librăria La Două Bufnițe (Piaţa Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin)

După o iarnă lungă în care am citit și ne-am gândit la activități pentru timișoreni, echipa de la Biblioteca Centrului Cultural German vine în întâmpinarea primăverii cu o idee pusă în practică într-o locație specială: ne luăm jocurile în ghiozdan, buna dispoziție în buzunar și ne mutăm pentru o seară la librăria La Două Bufnițe!

Începând cu luna martie, spațiul prietenos din Piața Unirii va găzdui Seara de jocuri de societate CCG TM, în organizarea echipei Bibliotecii Centrului Cultural German. Dăm startul cu jocul Dixit – pentru vorbitorii de limba germană, dar și cei de limba română, luni, 6 martie, de la ora 18.30.

Vă așteptăm cu drag! Intrarea este liberă.

DIXIT2

Concert Dirik Schilgens Jazz Grooves

7 martie 2017,  ora 21.00 Uhr | Etikheta

Str. Lucian Blaga 1, intrare de pe str. János Bolyai, vis-á-vis de biserica Sf. Ecaterina

În trupa Jazz Grooves, artistul Dirik Schilgen a reunit nume importante ale jazz-ului din zona Mannheim. Împreună cu versatilul Matthias Dörsam (Trio 3D, Les Primitives, Rodgau Monocromiile), Dirik Schilgen cântă de peste 20 de ani în diverse formații. De asemenea sunt prezenți pianistul de excepție Daniel Prandl din Mannheim și basistul Matthias Debus din Speyer. Alături de ei este trompetistul Volker Deglmann, activ de mulți ani pe scenele de jazz din Köln.

Concertul este organizat de Centrul Cultural German Timișoara cu sprijinul Goethe-Institut. Evenimentul este realizat cu sprijinul Ministerului pentru Știința Cercetare și Artă din Baden-Württemberg.

Intrarea este liberă.

Curs intensiv la sfârșit de săptămână pentru nivelul A1.2

Doriţi să învăţaţi limba germană dar aveți timp doar în weekend ? Cursul nostru intensiv pentru începători care dețin deja cunoștințe minime de limba germană de nivel A1.2 și care se desfășoară doar la sfărțit de săptămână cuprinde:

 • cursweekend-240x1801 întâlnire a câte 4 ore (5 UD*) sâmbăta și 1 întâlnire a câte 4 ore (5 UD*) duminica,
 • doar 6 weekend-uri (60 UD* = 45 ore) în perioada 18.03. – 30.04.2017,
 • acces gratuit la biblioteca Centrului,
 • acces gratuit la biblioteca pedagogică a Centrului,
 • acces gratuit la centrul de studiu individual al Centrului,
 • acces gratuit la diversele evenimente culturale ale Centrului care prezintă aspecte din viaţa culturală şi socială din Germania de astăzi.

*1 UD (unitate didactică) = 45 minute

Citește mai departe

Cărți pentru o lună geroasă

Wunschdenken: Europa, Währung, Bildung, Einwanderung – warum Politik so häufig scheitert de Thilo Sarrazin:

Thilo Sarrazin este adesea considerat ca fiind un instigator. Cărțile sale au declanșat mereu scandaluri la publicarea lor. La o privire superficialăse poate spune că toate comentariile negative despre Thilo Sarrazin pot fi justificate: încă unul care își bagă nasul în politică și vrea să le provoace tuturor dureri de cap. Cine este acest om, ce știe despre politică și  despre responsabilitatea incredibil de mare a unui politician? Când deschidem cartea însă, vedem totul din altă perspectivă. Pentru că în ea nu găsești discursuri pline de ură, nici declarații nefondate și cu atât mai puține instigări. Ceea ce găsești însă sunt argumente raționale și obiective care sugerează o cercetare cuprinzătoare …

Wunschdenken von Thilo Sarrazin

Das Paket. Psychothriller de Sebastian Fitzek:

Emma este psihoterapeută. Cu toate că ea trăiește în Berlin, după o conferință rămâne să doarmă la hotel – casa ei e în șantier. În această cameră de hotel i se întâmplă cel mai rău lucru : este atacată, sedată cu o seringă și violată. In plus, părul ei lung îi este ras. În cele din urmă e găsită într-o stație de autobuz și a adusă direct la spital. Tot ce i-a fost făcut Emei duce în direcția criminalului în serie pe care ziarele numesc „Frizerul”. Numai că ea este singura victimă care i-a supraviețuit. Dupa aceea noapte, Emma nu își mai poate părăsi nici propria casă. Este tot mai paranoică și începe să-și pună la îndoială toate simțurile…

book1Das Unglück anderer Leute de Nele Pollatschek:

Thene are 25 de ani și se pregătește pentru ceremonia ei de absolvire a universității Oxford. Ea nu vrea să-și invite mama la acest eveniment pentru că e sigură că va strica totul. Însă mama ei nu cedează așa ușor. Zboară și ea în Anglia pentru ceremonie ! Chiar tatăl și bunica Thenei sunt prezenți. Deja înainte de întâlnirea celor patru în Anglia, este clar: mama lui Thene, Astrid, este o persoană foarte dificilă. Thene vrea să devină în cele din urmă independentă și să nu mai aibă nevoie de banii mamei sale. Pentru că a obținut diploma de la Oxford, e clar că are în față un drum lung și liber. Dar deodată se întâmplă un accident ! Cineva din această familie moare …

Das Unglück anderer Leute este un roman de familie care poate fi citit ca o comedie tragică. Cu cât de întunecată este tema romanului, și anume moartea, cu atât mai colorate sunt și glumele aferente. Nele Pollatschek scrie cu umor și cu ușurință, chiar dacă personajele ei au de a face cu întrebări intelectuale: totul se explică în termeni simpli și ușor de citit. Cu acest roman râzi de te prăpădești, dar îți sunt puse în față și marile întrebări ale vieții.

book2

Căutam cadru didactic de limba germană pentru adulți!

Aveți experiență în predarea limbii germane ca limbă străină? Doriți să treziți interesul participanților la cursurile noastre pentru cultura și limba germană?

Centrul Cultural German Timișoara este în căutarea unor cadre didactice motivate și cu experiență în predarea cursurilor de limba germană pentru adulți.

Cerințe:

 • absolvent/ă de germanistică preferabil cu componentă pedagogică
 • cunoștințe foarte bune de limba germană și română în vorbire și în scris
 • fire comunicativă, entuziasmată și deschisă la nou
 • capacitate de lucru în echipă
 • muncă individuală și structurată
 • motivație deosebită și inițiativă

Noi vă oferim:

 • manuale actuale precum și un centru de materiale didactice bine dotat
 • un mediu de lucru plăcut în cadrul unei echipe motivate, într-o instituție acreditată de Goethe Institut
 • posibilitatea de a participa la cursurile de formare continuă organizate de către Centrul Cultural German Timișoara și Goethe Institut
 • contact permanent cu limba și cultura germană
 • remunerație la nivelul pieței românești a muncii

Trimiteți-ne aplicația dumneavoastră în limba germană (curriculum vitae și scrisoare de intenție)  până cel târziu pe 28 februarie 2017 prin poștă, fax sau e-mail la:

Centrul Cultural German Timișoara

În atenția d-nei Karina Gheorghe

Str. Dr. Liviu Gabor Nr. 1

300004 Temeswar

Fax: +40 256 40 70 59

E-Mail: k.gheorghe@ccgtm.ro / / info@ccgtm.ro

Înscrieri pentru examenele Goethe-Institut

Cum pot obține un certificat de competență lingvistică recunoscut pe plan internațional?

GI_Pruefungszentrum_green_sRGBPasul 1: În perioada de înscrieri (18.04.-04.05.2017) completez formularul de înscriere pentru examenul în vederea obținerii

 • Goethe-Zertifikat A1 (Start Deutsch 1)
 • Goethe-Zertifikat A2 (Start Deutsch 2)
 • Goethe–Zertifikat B1
 • Goethe–Zertifikat B2
 • Goethe–Zertifikat C1

pe care Centrul Cultural German le organizează în colaborare cu Goethe-Institut București. Înscrierile se fac personal la sediul CCG.

Pasul 2: Urmez un curs de pregătire pentru examen și/sau particip la simulare pentru nivelurile A1, A2, B1, B2 sau C1. Simularea va avea loc în data de 27 sau 28 mai 2017.

Pasul 3: Susțin examenul Goethe în perioada 17 – 18 iunie 2017 la sediul CCG.

Save

Cursuri de pregătire pentru examene

Doriţi să susţineţi examenele Goethe-Institut bine pregătit/ă? Doriţi să aflaţi care este structura unui examen Goethe-Institut şi doriţi să fiţi îndrumaţi individual? Atunci aveţi posibilitatea să urmaţi cursurile noastre de pregătire pentru examenele Goethe-Institut.

Sub îndrumarea personalului nostru didactic experimentat faceţi cunoştinţă cu diferitele metode de testare din cadrul examenului şi beneficiaţi de o consultanţă competentă. Prin simularea tuturor celor patru părţi componente ale examenului – exprimare orală şi în scris, înţelegerea unui text scris sau audiat – prin corectarea greşelilor şi o discuţie individuală de consultanţă, aveţi posibilitatea să obţineţi o privire de ansamblu asupra cunoştinţelor dumneavoastră de limbă şi să mergeţi bine pregătit/ă la examen. Citește mai departe

Cărți noi

Biblioteca noastră s-a îmbogățit toamna aceasta cu o serie de cărți noi comandate prin Goethe Institut. În fiecare săptămână vă vom prezenta aici câte o nouă categorie. Primul set de cărți sunt cele nominalizate la Deutscher Buchpreis 2016 (Premiul de Carte Germană).

Deutscher Buchpreis este decernat în fiecare an la Târgul de Carte de la Frankfurt celui mai bun roman german. În prima fază sunt alese 20 de romane (Longlist). Dintre  acestea, un juriu alege alte șase (Shortlistul), iar în final este ales un roman care câștigă premiul cel mare.

Anul acesta am comandat la biblioteca Centrului Cultural German din Timișoara toate cele șase cărți din Shortlist. Acestea sunt:

Widerfahrnis de Bodo Kirchhoff: Câștigătorul de anul acesta al premiului Deutscher Buchpreis portretizează o poveste a tristeții și a iubirii care renaște. Julius Reither, care nu mai editează cărți pentru că există între timp mai mulți scriitori decât cititori, și Leonie Palm, care nu mai vinde pălării pentru că nu mai există fețe pentru pălării, pornesc împreună într-o călătorie neașteptată. Astfel, depășesc împreună tristețea și învață din nou, în pofida celor întâmplate, să iubească.

Hool de Philipp Winkler: Un roman violent despre… huligani. Cititorul află prin detalii nemiloase cum e viața în stradă și cum poate cineva să-și apere banda, sau mai bine zis, familia aleasă, în condiții brutale.

Skizze eines Sommers de André Kubiczek: Aventurile unui tânăr de 16 ani, René, care își petrece vara în orașul său natal, Potsdam. Din fericire sunt și prietenii săi foarte buni alături de el și împreună petrec o vară de neuitat.

Die Welt im Rücken de Thomas Melle: O descriere autobografică plină de viață, văzută prin ochii unui bolnav maniaco-depresiv. Pătrundem într-o lume necunoscută, a unor  gânduri străine, unde ceva care la un moment dat te face fericit, te poate deprima profund altădată. Încet, încet, începem să înțelegem mecanismul acestei boli, ce se întâmplă și nu în ultimul rând, cum se poate trăi cu ea.

Fremde Seele, dunkler Wald de Reinhard Kaiser-Mühlecker: Povestea a doi frați, Alexander și Jakob, primul soldat, cel din urmă fermier. O poveste complicată de familie care e istorisită pe rând prin prisma celor doi frați – astfel, cititorul își poate forma o imagine completă a dramei lor de familie.

Ein langes Jahr de Eva Schmidt: Povești de zi cu zi ale unor oameni dintr-o așezare fără nume care cumva se împletesc și formează o imagine a existenței umane cu toate problemele ei, mici sau mari, așteptări și dezamăgiri, bucurie și tristețe.

15044758_10153799562705927_388910683_o