Cursuri de teatru pentru copii

Toamna aceasta, la Centrul Cultural German din Timișoara începe un nou curs de teatru pentru copiii cu vârste între 6 și 10 ani.

Cursul pentru cei mici va fi organizat împreună cu Olga și Silvia Török – actrițe la Teatrul German de Stat Timișoara și va începe vineri, 6 octombAdobe Spark(213)rie când are loc și o preselecție.

Cursul de teatru va avea loc până în luna mai 2018, o dată pe săptămână în biblioteca CCG între orele 16 și 17.30 și se desfășoară în limba germană. Prețul este de 150 RON / 4 săptămâni.

Cursul de teatru urmărește:

 1. Dezvoltarea sensibilității, a imaginației și a creativității artistice prin care copilul va ajunge să se cunoască și să se exprime mai bine.
 2. Cunoașterea și utilizarea elementelor de limbaj teatral.
 3. Dicția bună și îmbinarea acesteia cu atitudinea corectă.
 4. Respectarea regulilor de participare la jocurile propuse.
 5. Manifestarea sentimentelor de toleranță și prietenie în raportul cu ceilalți copii.
 6. Luarea deciziilor împreună cu ceilalți copii în atingerea scopului propus.
 7. Repetarea unei piese de teatru și prezentarea acesteia în public.

Ne-am bucura de cât mai mulți participanți!

 

Înscrieri curs STANDARD

 • Înscrierile la cursurile de limba germană se fac personal la sediul nostru.
 • Cursanţii noi (cu excepţia începătorilor) vor susţine un test scris şi oral, în urma căruia se va face plasarea la nivelul corespunzător. Testul de plasare la nivel durează aproximativ 60 de minute şi este gratuit.
 • ccg_cursuri_2017_2(1)Oferim cursanţilor noștri posibilitatea de a achita cursul standard în două rate. Prima rată se achită la înscriere, iar cea de a doua rată în a 5-a săptămână de curs. Neachitarea celei de a doua rată în perioada anunțată la înscriere atrage asupra ei excluderea de la curs. Vă mulțumim pentru înțelegere!
 • Taxa pentru cursurile speciale (curs intensiv la sfârșit de săptămână, curs intensiv, curs de conversație pentru adulți, curs de gramatică) se achită integral la înscriere. Va mulțumim pentru înțelegere!
 • La înscriere cursanţii pot achiziționa la preț de editură suportul de curs după care se lucrează pe parcursul unui întreg nivel.
 • Grupele se formează cu minim 6 şi maxim 16 cursanţi.
 • Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile. Numărul de locuri existente nu se poate suplimenta. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Citește mai departe

Concert de jazz

26.09 | ora 20.00 | Casa de Cultură a Municipiului  | Sala Lira

Concert de jazz (cu Silke Röllig, Liviu Butoi, Arnault Cuisinier, David Patrois, Edouard Perraud)

În data de 26 septembrie va avea loc un concert cu Liviu Butoi, cântăreața germană Silke Röllig din Köln și  trei muzicieni din Franța la Sala Lira. Liviu Butoi a debutat cu aproximativ o jumătate de secol în urmă cu trupe de rock. Dupa 1980 a cântat cu pianistul Mircea Tiberian și zece ani mai tarziu și-a început colaborarea pe termen lung cu Burton Green. Liviu Butoi a cântat cu instrumentiști precum John Betsch, Chris Dahlgren, Lisle Ellis și David Patrois și a primit titlul de „Muzicianul Anului”. Împreună cu Mircea Tiberian, Edward Perraud și Arnault Cuisinier, a scos albumul „Păsări” în anul 2004.

Mai multe informații, în curând.

fb

 

Lecturi pentru luna septembrie

Elefantastic în Africa! de Michael Engler și Joëlle Tourlnias:

Anton nu aude ce-i spune mama despre un pachet pe care trebuie să-l ducă la vecinii de sus. E prea ocupat să deseneze o hartă a comorilor. După un timp, iese din cameră și găsește pachetul pe coridor. Dar cum nu-și amintește ce trebuia să facă cu el, crede că e un cadou pe care-l deschide: în interior este o jucărie mare de pluș. Mai exact, un elefant care poate să vorbească. Anton este foarte curios; vrea să știe totul despre Africa și îi place să-l audă pe elefant povestind. Împreună călătoresc prin continentul misterios …

Michael Engler le oferă copiilor ocazia de a-și trezi imaginația. Din cartea aceasta, micuții cititori află că nu trebuie să părăsești casa pentru a porni înspre aventuri incredibile. Ilustrațiile drăgălașe ale lui Joëlle Tourlonias oferă un alt impuls pentru imaginația cititorului: se poate vedea cum dulapul din cameră se transformă în Kilimanjaro sau cum o junglă sălbatică se ascunde sub pat. Recomandată pentru toate vârstele!

Michael Engler și Livia Coloji, care o va înlocui la Timișoara pe ilustratoarea Joëlle Tourlonias, vor citi și vor desena în data de 20 septembrie la librăria Două Bufnițe! Centrul Cultural German vă invită la librăria La Două Bufnițe la ora 18.30. Lectura va fi bilingvă. Intrarea este gratuită mulțumită partenerilor noștri: Institutul Goethe și librăria La Două Bufnițe.

Elefantastisch: Auf nach Afrika! A fost publicată la Berlin în 2018 la editura Annette Betz. În 2016 a fost tradusă în limba română editura Univers Enciclopedic. Ambele volume pot fi împrumutate de la biblioteca Centrului Cultural German.

elefantastic_3Aventură elefantastică: Vânătoare de comori în Africa de Michael Engler și Joëlle Tourlonias:

Aventurile elefantastice continuă! De data aceasta este și Luise, vecina lui Anton, prezentă. Într-o zi ploioasă, când nu poți face multe, Anton găsește o hartă de comori. Timbo, elefantul de pluș vorbitor, recunoaște muntele în care se presupune că este comoara. Acesta este chiar în Africa. Înainte ca Anton și Timbo să pornească la drum, apare și Luise. Cei trei se suie în Fli-Fa-Schwimm-Mobil și pleacă! Cu acest vehicul ciudat urcă munți înalți, se scufundă în mare și zboară peste deșert. Încet încet se apropie de comoara legendară …

Elefantastisch: Schatzsuche in Afrika a fost publicată la Berlin la editura Annette Betz în 2015. În 2016 a fost tradusă în limba română la editura  Univers Enciclopedic. Ambele pot fi împrumutate de la biblioteca Centrului Cultural German.

elefantastic_2Woodwalkers: Carags Verwandlung de Katja Brandis:

Carag este un tip special de leu de munte: se poate transforma într-o ființă umană.

Katja Brandis portretizează povestea sălbatică a lui Carag din perspectiva lui. Descoperim lumea unui leu de munte, dar și a unui Wookwalker. Cum se vede lumea oamenilor când crești în pădure? Cum te simți când te transformi? Observăm lumea dintr-o nouă perspectivă, iar fiecare se poate regăsi în acest personaj: uneori, chiar ca om, e dificil să trăiești printre oameni. Ilustrațiile Claudiei Carls au și ele ceva de spus despre roman. Ele îl ajută pe cititor să pătrundă mai adânc în lumea uitmitoare a lui Carag. O poveste sălbatic de captivantă!

Woodwalkers: Carags Verwandlung de Katja Brandis a fost publicată la Würzburg la editura Arena în 2016 și este disponibilă în biblioteca noastră.

60196-0_Brandis_Woodwalkers.indd

Woodwalkers: Gefährliche Freundschaft de Katja Brandis

Aventurile lui Carag merg mai departe. Cel de-al doilea an la liceul Clearwater aduce pentru tânărul Woodwalker o mulțime de surprize.

Katja Brandis continuă să dezvăluie lumea unui Woodwalker: apar fețe și situații noi, la care trebuie să se obișnuiască personajele deja cunoscute. Lumea animalelor și lumea oamenilor se izbesc una de cealaltă. Woodwalkers în formă de animal răpesc oameni, luptă unul împotriva altuia… Poliția oamenilor este lipsită de putere, întreaga poveste nu are nici un sens pentru ei. Cititorii sunt prinși în conflicte și sunt la fel de surprinși ca și Carag de fiecare întorsătură de situație.

Woodwalkers: Gefährliche Freundschaft de Katja Brandis a fost publicată la Würzburg la editura Arena în 2017 și este disponibilă în biblioteca noastră.

60197-7_Brandis_Woodwalkers2.indd

Înscrieri pentru examenele Goethe

Cum pot obține un certificat de competență lingvistică recunoscut pe plan internațional?

GI_Pruefungszentrum_green_sRGBPasul 1: În perioada de înscrieri (16.10. – 02.11.2017) completez formularul de înscriere pentru examenul în vederea obținerii

 • Goethe-Zertifikat A1 (Start Deutsch 1)
 • Goethe-Zertifikat A2
 • Goethe–Zertifikat B1
 • Goethe–Zertifikat B2
 • Goethe–Zertifikat C1

pe care Centrul Cultural German le organizează în colaborare cu Goethe-Institut București. Înscrierile se fac personal la sediul CCG.

Pasul 2: Urmez un curs de pregătire pentru examen și/sau particip la simulare pentru nivelurile A1, A2, B1, B2 sau C1. Simularea va avea loc în data de 25 sau 26 noiembrie 2017.

Pasul 3: Susțin examenul Goethe în perioada 16 – 17 decembrie 2017 la sediul CCG.

Save

Cărți noi

Biblioteca noastră s-a îmbogățit toamna aceasta cu o serie de cărți noi comandate prin Goethe Institut. În fiecare săptămână vă vom prezenta aici câte o nouă categorie. Primul set de cărți sunt cele nominalizate la Deutscher Buchpreis 2016 (Premiul de Carte Germană).

Deutscher Buchpreis este decernat în fiecare an la Târgul de Carte de la Frankfurt celui mai bun roman german. În prima fază sunt alese 20 de romane (Longlist). Dintre  acestea, un juriu alege alte șase (Shortlistul), iar în final este ales un roman care câștigă premiul cel mare.

Anul acesta am comandat la biblioteca Centrului Cultural German din Timișoara toate cele șase cărți din Shortlist. Acestea sunt:

Widerfahrnis de Bodo Kirchhoff: Câștigătorul de anul acesta al premiului Deutscher Buchpreis portretizează o poveste a tristeții și a iubirii care renaște. Julius Reither, care nu mai editează cărți pentru că există între timp mai mulți scriitori decât cititori, și Leonie Palm, care nu mai vinde pălării pentru că nu mai există fețe pentru pălării, pornesc împreună într-o călătorie neașteptată. Astfel, depășesc împreună tristețea și învață din nou, în pofida celor întâmplate, să iubească.

Hool de Philipp Winkler: Un roman violent despre… huligani. Cititorul află prin detalii nemiloase cum e viața în stradă și cum poate cineva să-și apere banda, sau mai bine zis, familia aleasă, în condiții brutale.

Skizze eines Sommers de André Kubiczek: Aventurile unui tânăr de 16 ani, René, care își petrece vara în orașul său natal, Potsdam. Din fericire sunt și prietenii săi foarte buni alături de el și împreună petrec o vară de neuitat.

Die Welt im Rücken de Thomas Melle: O descriere autobografică plină de viață, văzută prin ochii unui bolnav maniaco-depresiv. Pătrundem într-o lume necunoscută, a unor  gânduri străine, unde ceva care la un moment dat te face fericit, te poate deprima profund altădată. Încet, încet, începem să înțelegem mecanismul acestei boli, ce se întâmplă și nu în ultimul rând, cum se poate trăi cu ea.

Fremde Seele, dunkler Wald de Reinhard Kaiser-Mühlecker: Povestea a doi frați, Alexander și Jakob, primul soldat, cel din urmă fermier. O poveste complicată de familie care e istorisită pe rând prin prisma celor doi frați – astfel, cititorul își poate forma o imagine completă a dramei lor de familie.

Ein langes Jahr de Eva Schmidt: Povești de zi cu zi ale unor oameni dintr-o așezare fără nume care cumva se împletesc și formează o imagine a existenței umane cu toate problemele ei, mici sau mari, așteptări și dezamăgiri, bucurie și tristețe.

15044758_10153799562705927_388910683_o