Recomandări de lectură pentru vacanță

No Borders de Michael Barck:

În cartea de benzi desenate No Borders este vorba de un hacktivist, care în anul 2040 a descoperit că poate călători în timp. Pentru că are această posibilitate, el încearcă să prevină apariția supravegherii totale. În 2025 avusese loc un atac terorist devastator care a distrus o metropolă în întregime. Acela a fost momentul în care un nou motor de căutare a fost lansat, un motor de căutare care putea identifica fiecare utilizator. Astfel, au putut fi identificate din timp grupurile teroriste și activitățile lor au putut fi împiedicate. În același timp, însă, super-mașina de căutare a permis apariția unei dictaturi în care pentru orice căutare simplă pe internet, oamenii riscau să intre la închisoare și unde toți se aflau sub o permanentă observație.

61jwLfu8IoL._SX349_BO1,204,203,200_Heute ist leider schlecht. Beschwerden ans Leben de Ronja von Rönne:

Pozitivismul este supraevaluat. în orice caz, asta rezultă din textele scrise de Ronja von  Rönne. Toți avem uneori zile neproductive și nefericite. Ca mine astăzi, spre exemplu. Am rezolvat tot ce aveam de rezolvat – scris e-mail-uri și alte mărunțișuri – într-o oră  pentru că mi-am pus în minte să am o zi productivă.  Dar apoi s-a întâmplat ceva: am început să citesc această carte. Da, în cele din urmă (după ce am citit mai mult de jumătate din carte, deși plănuisem să citesc numai câteva dintre textele scurte) mi-am seama ce pot scrie despre această lectură: această carte este despre toate lucrurile de care ne-am săturat ! O consolare pentru cei care pur și simplu nu pot fi zilnic pozitivi și productivi. O lectură absolut recomandată ! De ce? Asta va trebui să descoperiți singuri!

515wkm+xQjL._SX312_BO1,204,203,200_Wohlstand von TeMel:

Mirabelle este o chelneriță tânără din viitorul nu prea îndepărtat – și prin ochii ei vom afla povestea unui regim totalitar. Este anul 2033. După o criză în 2024, a fost fondată Autoritatea de Asigurare a Prosperității.  Chiar de la început această autoritate și-a arătat partea  întunecată: cetățenii care nu mai puteau munci  erau fost forțați să se sinucidă. Încet, dar sigur, au fost stabilite așa-numitele “Centre Thanatos”: locuri în erau trimiși oamenii “neproductivi” pentru a se sinucide. Mirabelle încearcă să trăiască totuși cumva în această lume; dar problemele se adună și rațiunea e pe cale de a claca…

Don Quijote von Flix:

Alonso Quijano, numele real a lui Don Quijote, nu este altceva decât un bătrân cetățean nervos: el scrie scrisori către FAZ să nu mai publice benzi desenate și este împotriva construcției de ferme eoliene în dragul lui  Toboskow. Dragostea lui, Dulcineea, este o pisică obraznică care mereu fuge. Sancho este de fapt nepotul lui Alonso și se crede Batman, cavalerul întunecat. Împreună, cei doi sunt de neoprit.

Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.

Dimineață de jocuri (pentru copii între 5 – 10 ani)

18 iulie 2017, orele 11.00 – 12.00 | Biblioteca CCG

Zilele caniculare trec mai ușor în biblioteca noastră răcoroasă – avem o gamă largă de jocuri de societate  pentru copii: de la „Monopoly Junior” la „S.O.S. Affenalarm” până la „Obstgarten”. Va fi veselie mare! Cel mai bun lucru din toată povestea: vom învăța și câteva cuvinte în limba germană, fără caiet și penar.

Intrarea este liberă. Vă puteți înscrie la atelier trimițând un e-mail la adresa r.cojocariu@ccgtm.ro. Numărul maxim de participanți este 15 de copii. Cititorii noștri care dețin și cardul  Cultura Plus au prioritate. (Persoană de contact: Ruxandra Cojocariu)

Adobe Spark(155)

Einfach Grammatik – Curs de consolidare a cunoștințelor de gramatică

Ezitați să purtați o conversație în limba germană deoarece sunteți nesigur în privința așezării verbului în propoziție sau în privința utilizării corecte a unui articol sau a unei prepoziții? Atunci „Einfach Grammatik“ este cel potrivit pentru dumneavoastră.

Grammatikkurs_AlexandraCursul special elaborat pentru nivelurile A2/B1 respectiv B2/C1 vine în sprijinul celora care utilizează deja în mod independent limba germană și doresc să își consolideze cunoștințele de gramatică într-un mod structurat și simplificat, astfel încât consolidarea acestora să fie eficientă și să se desfășoare într-un mod plăcut – pur și SIMPLU gramatică! Implicit se insistă și asupra exprimării orale.

Pentru informații suplimentare vă invităm să ne contactați fie telefonic la +40 256 40 70 58 fie prin e-mail la adresa info@ccgtm.ro.

Curs de conversație pentru nivelurile A2/B1 și B2/C1

Doriți să mențineți contactul cu limba germană și pe perioada verii? Atunci vă așteptăm în perioada 31 iulie – 16 august în cadrul cursului nostru de conversație.

Konversationskurs_Alexandra

De două ori pe săptămână vă puteți  pune în aplicare cunoștințele de limba germană și puteți vorbi „câte-n lună şi în stele“ prin dezbaterea unui număr variat de teme pe nivelurile A2/B1 sau B2/C1.

Pentru informaţii suplimentare vă invităm să ne contactaţi fie telefonic la +40 256 40 70 58 fie prin e- mail la adresa info@ccgtm.ro.

Înscrieri pentru examenele Goethe-Institut

Cum pot obține un certificat de competență lingvistică recunoscut pe plan internațional?

GI_Pruefungszentrum_green_sRGBPasul 1: În perioada de înscrieri (3 – 20.07.2017) completez formularul de înscriere pentru examenul în vederea obținerii

  • Goethe-Zertifikat A1 (Start Deutsch 1)
  • Goethe-Zertifikat A2
  • Goethe–Zertifikat B1
  • Goethe–Zertifikat B2
  • Goethe–Zertifikat C1

pe care Centrul Cultural German le organizează în colaborare cu Goethe-Institut București. Înscrierile se fac personal la sediul CCG.

Pasul 2: Urmez un curs de pregătire pentru examen și/sau particip la simulare pentru nivelurile A1, A2, B1, B2 sau C1. Simularea va avea loc în data de 2 sau 3 septembrie 2017.

Pasul 3: Susțin examenul Goethe în perioada 23 – 24 septembrie 2017 la sediul CCG.

Save

TestDaF în 20 septembrie 2017

TestDaF-LogoExamenul TestDaF este un examen internațional de competență linvistică elaborat dupa standarde exigente de calitate de către TestDaF-Institut din Bochum/Germania al cărui scop este dovedirea cunoștințelor de limba germană și se adresează în special celor care vizează admiterea la o universitate sau facultate germană.

Dintre cele în total șase perioade de examinare pe an, Centrul Cultural German Timișoara găzduiește patru examene iar celălalte două le oferă în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara. Examenul TestDaF va putea fi susținut în anul 2017 în 14 februarie26 aprilie, 14 iunie, 19 iulie, 20 septembrie și 16 noiembrie.

Înscrierile pentru examenul TestDaF din 20 septembrie 2017 se fac prin centrul licențiat de testare Centrul Cultural German Timișoara iar examenul în vederea obținerii certificatului TestDaF se va desfășura la sediul Centrului Cultural German din str. Dr. Liviu Gabor nr. 1 din Timișoara. Citește mai departe

Cărți noi

Biblioteca noastră s-a îmbogățit toamna aceasta cu o serie de cărți noi comandate prin Goethe Institut. În fiecare săptămână vă vom prezenta aici câte o nouă categorie. Primul set de cărți sunt cele nominalizate la Deutscher Buchpreis 2016 (Premiul de Carte Germană).

Deutscher Buchpreis este decernat în fiecare an la Târgul de Carte de la Frankfurt celui mai bun roman german. În prima fază sunt alese 20 de romane (Longlist). Dintre  acestea, un juriu alege alte șase (Shortlistul), iar în final este ales un roman care câștigă premiul cel mare.

Anul acesta am comandat la biblioteca Centrului Cultural German din Timișoara toate cele șase cărți din Shortlist. Acestea sunt:

Widerfahrnis de Bodo Kirchhoff: Câștigătorul de anul acesta al premiului Deutscher Buchpreis portretizează o poveste a tristeții și a iubirii care renaște. Julius Reither, care nu mai editează cărți pentru că există între timp mai mulți scriitori decât cititori, și Leonie Palm, care nu mai vinde pălării pentru că nu mai există fețe pentru pălării, pornesc împreună într-o călătorie neașteptată. Astfel, depășesc împreună tristețea și învață din nou, în pofida celor întâmplate, să iubească.

Hool de Philipp Winkler: Un roman violent despre… huligani. Cititorul află prin detalii nemiloase cum e viața în stradă și cum poate cineva să-și apere banda, sau mai bine zis, familia aleasă, în condiții brutale.

Skizze eines Sommers de André Kubiczek: Aventurile unui tânăr de 16 ani, René, care își petrece vara în orașul său natal, Potsdam. Din fericire sunt și prietenii săi foarte buni alături de el și împreună petrec o vară de neuitat.

Die Welt im Rücken de Thomas Melle: O descriere autobografică plină de viață, văzută prin ochii unui bolnav maniaco-depresiv. Pătrundem într-o lume necunoscută, a unor  gânduri străine, unde ceva care la un moment dat te face fericit, te poate deprima profund altădată. Încet, încet, începem să înțelegem mecanismul acestei boli, ce se întâmplă și nu în ultimul rând, cum se poate trăi cu ea.

Fremde Seele, dunkler Wald de Reinhard Kaiser-Mühlecker: Povestea a doi frați, Alexander și Jakob, primul soldat, cel din urmă fermier. O poveste complicată de familie care e istorisită pe rând prin prisma celor doi frați – astfel, cititorul își poate forma o imagine completă a dramei lor de familie.

Ein langes Jahr de Eva Schmidt: Povești de zi cu zi ale unor oameni dintr-o așezare fără nume care cumva se împletesc și formează o imagine a existenței umane cu toate problemele ei, mici sau mari, așteptări și dezamăgiri, bucurie și tristețe.

15044758_10153799562705927_388910683_o