Expoziție Selma Meerbaum

Expoziție Selma Meerbaum | Muzeul de Artă Timișoara  | 27.01.- 17.02

“Tu, știi tu, cum țipă un corb?”  (Selma Meerbaum – Eisinger, 1924 – 1942)

O tânără femeie nu și-a putut trăi marea iubire. A trebuit să moară pentru că era evreică. 57 de poezii o fac nemuritoare.

Expoziția a fost concepută de Helmut Braun la începutul anului 2013 și materializată împreună cu Ralf Liebe (layout și print). Ea ne conduce prin viața și opera autoarei, ne prezintă orașul natal Cernăuți, povestește despre Holocaustul din Transnistria și despre viață și moarte în lagărul de concentrare Michailowka, locul în care a murit Selma Meerbaum-Eisinger.

Expoziția cuprinde 43 de panouri (majoritatea color) înrămate, în format 50 x 65. De asemenea expoziția cuprinde și materiale pentru vitrine (cărți, cărți audio, pagini de manuscrise etc).

Vernisajul va avea loc în data de 27 ianuarie, ora 19.00 la Muzeul de Artă Timișoara, în prezența lui Helmut Braun, curatorul expoziției. Expoziția va putea fi vizitată până în 17.02.2017.

O expoziție a Centrului pentru artă interzisă și a fundației Rose Ausländer din Köln.

Evenimentul este organizat de către Centrul Cultural German Timișoara cu sprijinul Goethe Institut București, Ministerul de Externe al Germaniei și în colaborare cu Muzeul de Artă Timișoara.

meerbaum_poster(1)

Seria de filme germane „FilmparaDE“

Centrul Cultural German Timişoara, lectoratul DAAD din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara şi Librăria Cărtureşti vă invită la o nouă serie de proiecţii de filme germane, intitulată „FilmparaDE“.

Seria va debuta în data de 19 ianuarie 2017, la ora 18:30, cu drama Ochelarii lui Tito(2014) în regia Reginei Schilling. Filmul este în limba germană cu subtitrare în limba engleză.

„Adriana Altaras, născută în Zagreb în 1960 din părinți evrei, a făcut carieră în Germania ca actriță, regizoare și autoare; acum își caută rădăcinile. Călătoria o poartă din Berlin în Croația și Italia și apoi înapoi. „Ochelarii lui Tito” e un road-movie care pornește de la o poveste de familie marcată de Holocaust, o poveste dureroasă,  uneori chiar comică și merge înapoi până în anii celui de-al Doilea Război Mondial, ocupația germană  a Iugoslaviei și opoziția partizanilor. Profitând de călătoria prin locurile trecutului, Adriana Altaras își pune întrebări legate de identitatea sa complicată și, în fond, europeană.” (www.goethe.de)

Până la finalul lunii martie vor fi proiectate următoarele filme:

2 februarie: Zăpada de ieri, regie: Yael Reuveny (96 Min., 2012-2013)

16 februarie: Labirintul tăcerii, regie: Giulio Ricciarelli (123 Min., 2013/2014)

2 martie: Tăietura, regie: Fatih Akin, (135 Min., 2013/ 2014)

16 martie : Hanna Arendt, regie: Margarethe von Trotta, (100 Min., 2011/2012)

30 martie: Art girls, regie: Robert Bramkamp, (120 Min., 2013)

Fiecare proiecție va avea loc joia, de la ora 18:30 la ceainăria Librăriei Cărtureşti (str. Mercy nr. 7). Toate filmele vor fi prezentate în limba germană cu subtitrare în limba engleză sau în limba engleză cu subtitrare în limba germană.

Evenimentele din cadrul FilmparaDE au loc cu sprijinul Goethe-Institut.

filmparade_20162

FilmparaDE: Viețile altora

Din motive organizatorice, Zăpezile de altădată, filmul programat pentru data de 2 februarie, nu va mai fi difuzat. Evenimentul FilmparaDE va avea totuși loc la data stabilită când va fi prezentat filmul mult premiat, Viețile altora. Intrarea este liberă.

2 februarie, ora 18.30

Librăria Cărturești, Str. Florimund Mercy 7

Regie: Florian Henkel von Donnersmarck (2005/2006)

„Ofițerul de securitate est-german Wiesler primește misiunea de a spiona un dramaturg – Georg Dreymann bănuit de planuri subversive la adresa regimului comunist. În scurt timp, sensibilul și meticulosul securist va fi pur și simplu fascinat de lumea ce i se descoperă prin intermediul microfoanelor care împânzesc casa scriitorului. Dar, odată pornit, teribilul sistem de opresiune nu mai poate fi oprit. Începe un joc opresiv, în care nu există intimitate, în care nu mai există nimic sacru, în care totul este posibil.”

Proiecția va avea loc în ceainăria librăriei Cărturești (Str. Mercy, nr. 7), unde vă așteptăm cu drag în data de 2 februarie de la ora 18:30. Filmul va fi prezentat în limba germană cu subtitrare în limba engleză. Intrarea este liberă.

Seria de filme germane „FilmparaDE“ este organizată de Centrul Cultural German Timișoara în colaborare cu lectoratul DAAD din cadrul Universității Politehnica din Timișoara și cu Librăria Cărtureşti.

Filmele sunt proiectate cu sprijinul Goethe-Institut.

 

FilmparaDE: : Hannah Arendt

16 martie 2017, ora 18.30  | Librăria Cărturești, Str. Florimund Mercy 7

Regie: Margarethe von Trotta (100 Min., 2011/2012)

Filmul prezintă un portret imprersionant al celebrei teoreticiene și publiciste evreice de origine germană Hannah Arendt, care a devenit profesor universitar la Princeton, Yale și alte universități prestigioase din Statele Unite. În 1961 Hannah Arendt călătorește la Ierusalim pentru a realiza un articol pentru revista The New Yorker cu privire la procesul criminalului nazist Adolf Eichmann. În urma acestui reportaj, Arendt a șocat lumea cu teza ei despre „banalitatea răului”. Cu toate acestea, ea rămâne consecventă în poziția sa și nu se teme de confruntare, mai ales atunci când este vorba de probleme atât de importante ca totalitarismul și puterea.

Proiecția va avea loc în ceainăria librăriei Cărturești (Str. Mercy, nr. 7), unde vă așteptăm cu drag în data de 16 martie de la ora 18:30. Filmul va fi prezentat în limba germană cu subtitrare în limba engleză. Intrarea este liberă.

Seria de filme germane „FilmparaDE“ este organizată de Centrul Cultural German Timișoara în colaborare cu lectoratul DAAD din cadrul Universității Politehnica din Timișoara și cu Librăria Cărtureşti.

Filmele sunt proiectate cu sprijinul Goethe-Institut.

FilmparaDE: The Cut

2 martie, ora 18.30 Librăria Cărturești, Str. Florimund Mercy 7

Regie: Fatih Akin (135 min., 2013, 2014)

În lungmetrajul The Cut, regizorul prestigios Fatih Akin urmărește un destin tragic: Într-o noapte în anul 1915, jandarmeria turcă a capturat toți bărbații armeni din orașul Mardin – printre ei se află și tânărul fierar Nazaret. El este separat în mod forțat de familia sa și dus în deșert. După mulți ani de muncă silnică, se pare că are noroc și scapă de moarte, dar cu corzile vocale retezate. A pierdut totul: casa, familia, vocea. Când află că cele două fiice ale sale sunt încă în viață, el pornește într-o căutare disperată după ele. Urmele lor îl conduc prin deșerturile Siriei, peste Atlantic, în Cuba și în cele din urmă, în America de Nord.

Proiecția va avea loc în ceainăria librăriei Cărturești (Str. Mercy, nr. 7), unde vă așteptăm cu drag în data de 2 martie de la ora 18:30. Filmul va fi prezentat în limbile armeană/ turcă/ arabă și engleză cu subtitrare în limba engleză. Intrarea este liberă.

Seria de filme germane „FilmparaDE“ este organizată de Centrul Cultural German Timișoara în colaborare cu lectoratul DAAD din cadrul Universității Politehnica din Timișoara și cu Librăria Cărtureşti.

Filmele sunt proiectate cu sprijinul Goethe-Institut.