Cărți noi pentru copii

Ilustrații fabuloase și povești sensibile – noile cărți pentru copii sunt distractive și educaționale. Acestea sunt (le găsiți la Biblioteca Centrului German din Timișoara)

Bună! Și eu sunt aici! de Brigitte Endres

Nimeni nu vrea să-l cumpere pe micuțul cameleon. Disperat, fuge în stradă, dar acolo e periculos. Nu-l vede nimeni,e călcat în picioare de toți trecătorii. Micuțul cameleon întâlnește însă o fetiță care e la fel de singură. O poveste despre încredere în sine cu ilustrații minunate de Joëlle Tourlonias.

Scufița Roșie nu are chef de Sebastian Meschenmoser

De data aceasta, Scufița Roșie nu mai e draguță și nici într-un caz dulce ! Nu are chef să-și petreacă întreaga zi de duminică la ziua bunicii ei. Și chiar, de când sunt bunica și lupul cei mai buni prieteni ? Orice ar face ei doi – fie că lupul coace prăjituri sau că bunica scoate albumele foto la vedere, Scufița Roșie rămâne în continuare bosumflată. Distractiv și altfel : fetițele au voie și ele să fie și sâcâite uneori!

Trebuie să rămânem împreună de Michael Engler

Iepurașul și ariciul s-au împrietenit în vară și de atunci se întâlnesc în fiecare zi. Dar odată cu venirea iernii, ariciul nu-și mai scoate nasul în lume iar bietul iepuraș îl așteaptă. Să fie ăsta finalul prieteniei care a durat întreaga vară? O poveste despre a fi altfel și acceptare cu ilustrații fabuloase de de Joëlle Tourlonias.

Comoara lui Faber de Cornelia Funke

Faber primește un covor de la bunicul lui. Acesta ar trebui să fie un covor magic cu care să poată zbura până în America să-și viziteze bunicul. Dar covorul zboară doar dacă citești cu voce tare literele ciudate de pe el. Faber nu poate face asta singur așa că e în căutarea cuiva care să poată citi scrisul fantezist. O carte despre interculturalitate, pentru copii.

Povești de cuibăreală de Maren Klitzing

Povești interactive stimulante pentru cei mici – cu indicații de lectură pentru părinți. E vorba despre pături de ținut în brațe, pui de pisică, ploaie și multe alte lucruri comfortabile care te invită să te cuibărești. Inclusiv ilustrațiile (de Joëlle Tourlonias) sunt de așa natură!

Cărțile din seria Wieso? Weshalb? Warum? – Junior

Cărți cu noțiuni de bază pentru copii sau adulți care învață limba germană. Despre timp, forme geometrice, vreme și multe alte grupuri de cuvinte. Cărțile au ilustrații minunate și sunt perfecte și pentru cei mici și pentru cei mari !

foto1

foto2Pentru a împrumuta cărţi şi CD-uri, copiii se pot înscrie la biblioteca Centrului Cultural German. Cadrele didactice care doresc să viziteze cu clasele lor biblioteca sunt rugate să se anunțe la adresa de email r.cojocariu@ccgtm.ro pentru a stabili un program special (persoana de contact: Ruxandra Cojocariu).

Cărți noi

Biblioteca noastră s-a îmbogățit toamna aceasta cu o serie de cărți noi comandate prin Goethe Institut. În fiecare săptămână vă vom prezenta aici câte o nouă categorie. Primul set de cărți sunt cele nominalizate la Deutscher Buchpreis 2016 (Premiul de Carte Germană).

Deutscher Buchpreis este decernat în fiecare an la Târgul de Carte de la Frankfurt celui mai bun roman german. În prima fază sunt alese 20 de romane (Longlist). Dintre  acestea, un juriu alege alte șase (Shortlistul), iar în final este ales un roman care câștigă premiul cel mare.

Anul acesta am comandat la biblioteca Centrului Cultural German din Timișoara toate cele șase cărți din Shortlist. Acestea sunt:

Widerfahrnis de Bodo Kirchhoff: Câștigătorul de anul acesta al premiului Deutscher Buchpreis portretizează o poveste a tristeții și a iubirii care renaște. Julius Reither, care nu mai editează cărți pentru că există între timp mai mulți scriitori decât cititori, și Leonie Palm, care nu mai vinde pălării pentru că nu mai există fețe pentru pălării, pornesc împreună într-o călătorie neașteptată. Astfel, depășesc împreună tristețea și învață din nou, în pofida celor întâmplate, să iubească.

Hool de Philipp Winkler: Un roman violent despre… huligani. Cititorul află prin detalii nemiloase cum e viața în stradă și cum poate cineva să-și apere banda, sau mai bine zis, familia aleasă, în condiții brutale.

Skizze eines Sommers de André Kubiczek: Aventurile unui tânăr de 16 ani, René, care își petrece vara în orașul său natal, Potsdam. Din fericire sunt și prietenii săi foarte buni alături de el și împreună petrec o vară de neuitat.

Die Welt im Rücken de Thomas Melle: O descriere autobografică plină de viață, văzută prin ochii unui bolnav maniaco-depresiv. Pătrundem într-o lume necunoscută, a unor  gânduri străine, unde ceva care la un moment dat te face fericit, te poate deprima profund altădată. Încet, încet, începem să înțelegem mecanismul acestei boli, ce se întâmplă și nu în ultimul rând, cum se poate trăi cu ea.

Fremde Seele, dunkler Wald de Reinhard Kaiser-Mühlecker: Povestea a doi frați, Alexander și Jakob, primul soldat, cel din urmă fermier. O poveste complicată de familie care e istorisită pe rând prin prisma celor doi frați – astfel, cititorul își poate forma o imagine completă a dramei lor de familie.

Ein langes Jahr de Eva Schmidt: Povești de zi cu zi ale unor oameni dintr-o așezare fără nume care cumva se împletesc și formează o imagine a existenței umane cu toate problemele ei, mici sau mari, așteptări și dezamăgiri, bucurie și tristețe.

15044758_10153799562705927_388910683_o

Cărți noi în bibliotecă

^0828621EB1FDA1554EF6D81ABD32EFCEFF71030222B1516B0C^pimgpsh_fullsize_distr

Biblioteca noastră vă așteaptă în noul an să împrumutați cele mai noi cărți, care au fost comandate prin Institutul Goethe: În domeniul beletristicii, puteţi găsi romane distinse cu premii importante – de exemplu „ Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch-depressiven Teenager im Sommer 1969 “ de Frank Witzel (Premiul German de Carte 2015), sau romanul detectiv „Killmousky“ al autoarei Sibylle Lewitscharoff, purtătoare a premiului Georg Büchner.

Citește mai departe

Biblioteca de ghiozdan

RKB (1)În cadrul bibliotecii pedagogice funcţionează şi două biblioteci „mobile” pentru ciclul primar şi secundar (atât gimnaziu cât și liceu). Biblioteca de ghiozdan cuprinde două pachete compacte de cărţi pentru copii şi tineri, ce pot fi folosite la clasă în scopuri didactice.

Lista cu cărțile pentru ciclul primar o puteți găsi aici: Rucksackbibliothek Primarbereich, cea pentru ciclul secundar aici: Rucksackbibliothek Sekundarbereich.

Biblioteca pedagogică este un împrumut pe perioadă nedeterminată din partea Goethe-Institut Bucureşti.

Informații și persoană de contact: Bianca Barbu (b.barbu@ccgtm.ro) sau la biblioteca Centrului Cultural German.

Centrul de studiu individual

Pentru cei care doresc să înveţe limba germană în regim individual sau cei care doresc, pe lângă cursurile de germană oferite de Centru, să exerseze sau să îşi fundamenteze cunoştinţele, Centrul de studiu individual le oferă materiale multimedia şi 2 calculatoare cu acces la internet. Citește mai departe

Biblioteca pedagogică

Predați limba germană și căutați materiale pentru a vă face orele mai interactive?

LMZBiblioteca noastră pedagogică  este special adaptată necesităţilor pedagogice pentru studiul limbii germane. Centrul de carte didactică li se adresează în primul rând cadrelor didactice și studenților de limbă germană, dar și celor care doresc să își aprofundeze cunoștințele. Profesorilor care predau germana ca limbă maternă le recomandăm de asemenea biblioteca de ghiozdan.

Citește mai departe