Lecturi pentru luna septembrie

Elefantastic în Africa! de Michael Engler și Joëlle Tourlnias:

Anton nu aude ce-i spune mama despre un pachet pe care trebuie să-l ducă la vecinii de sus. E prea ocupat să deseneze o hartă a comorilor. După un timp, iese din cameră și găsește pachetul pe coridor. Dar cum nu-și amintește ce trebuia să facă cu el, crede că e un cadou pe care-l deschide: în interior este o jucărie mare de pluș. Mai exact, un elefant care poate să vorbească. Anton este foarte curios; vrea să știe totul despre Africa și îi place să-l audă pe elefant povestind. Împreună călătoresc prin continentul misterios …

Michael Engler le oferă copiilor ocazia de a-și trezi imaginația. Din cartea aceasta, micuții cititori află că nu trebuie să părăsești casa pentru a porni înspre aventuri incredibile. Ilustrațiile drăgălașe ale lui Joëlle Tourlonias oferă un alt impuls pentru imaginația cititorului: se poate vedea cum dulapul din cameră se transformă în Kilimanjaro sau cum o junglă sălbatică se ascunde sub pat. Recomandată pentru toate vârstele!

Michael Engler și Livia Coloji, care o va înlocui la Timișoara pe ilustratoarea Joëlle Tourlonias, vor citi și vor desena în data de 20 septembrie la librăria Două Bufnițe! Centrul Cultural German vă invită la librăria La Două Bufnițe la ora 18.30. Lectura va fi bilingvă. Intrarea este gratuită mulțumită partenerilor noștri: Institutul Goethe și librăria La Două Bufnițe.

Elefantastisch: Auf nach Afrika! A fost publicată la Berlin în 2018 la editura Annette Betz. În 2016 a fost tradusă în limba română editura Univers Enciclopedic. Ambele volume pot fi împrumutate de la biblioteca Centrului Cultural German.

elefantastic_3Aventură elefantastică: Vânătoare de comori în Africa de Michael Engler și Joëlle Tourlonias:

Aventurile elefantastice continuă! De data aceasta este și Luise, vecina lui Anton, prezentă. Într-o zi ploioasă, când nu poți face multe, Anton găsește o hartă de comori. Timbo, elefantul de pluș vorbitor, recunoaște muntele în care se presupune că este comoara. Acesta este chiar în Africa. Înainte ca Anton și Timbo să pornească la drum, apare și Luise. Cei trei se suie în Fli-Fa-Schwimm-Mobil și pleacă! Cu acest vehicul ciudat urcă munți înalți, se scufundă în mare și zboară peste deșert. Încet încet se apropie de comoara legendară …

Elefantastisch: Schatzsuche in Afrika a fost publicată la Berlin la editura Annette Betz în 2015. În 2016 a fost tradusă în limba română la editura  Univers Enciclopedic. Ambele pot fi împrumutate de la biblioteca Centrului Cultural German.

elefantastic_2Woodwalkers: Carags Verwandlung de Katja Brandis:

Carag este un tip special de leu de munte: se poate transforma într-o ființă umană.

Katja Brandis portretizează povestea sălbatică a lui Carag din perspectiva lui. Descoperim lumea unui leu de munte, dar și a unui Wookwalker. Cum se vede lumea oamenilor când crești în pădure? Cum te simți când te transformi? Observăm lumea dintr-o nouă perspectivă, iar fiecare se poate regăsi în acest personaj: uneori, chiar ca om, e dificil să trăiești printre oameni. Ilustrațiile Claudiei Carls au și ele ceva de spus despre roman. Ele îl ajută pe cititor să pătrundă mai adânc în lumea uitmitoare a lui Carag. O poveste sălbatic de captivantă!

Woodwalkers: Carags Verwandlung de Katja Brandis a fost publicată la Würzburg la editura Arena în 2016 și este disponibilă în biblioteca noastră.

60196-0_Brandis_Woodwalkers.indd

Woodwalkers: Gefährliche Freundschaft de Katja Brandis

Aventurile lui Carag merg mai departe. Cel de-al doilea an la liceul Clearwater aduce pentru tânărul Woodwalker o mulțime de surprize.

Katja Brandis continuă să dezvăluie lumea unui Woodwalker: apar fețe și situații noi, la care trebuie să se obișnuiască personajele deja cunoscute. Lumea animalelor și lumea oamenilor se izbesc una de cealaltă. Woodwalkers în formă de animal răpesc oameni, luptă unul împotriva altuia… Poliția oamenilor este lipsită de putere, întreaga poveste nu are nici un sens pentru ei. Cititorii sunt prinși în conflicte și sunt la fel de surprinși ca și Carag de fiecare întorsătură de situație.

Woodwalkers: Gefährliche Freundschaft de Katja Brandis a fost publicată la Würzburg la editura Arena în 2017 și este disponibilă în biblioteca noastră.

60197-7_Brandis_Woodwalkers2.indd

Recomandări de lectură pentru vacanță

No Borders de Michael Barck:

În cartea de benzi desenate No Borders este vorba de un hacktivist, care în anul 2040 a descoperit că poate călători în timp. Pentru că are această posibilitate, el încearcă să prevină apariția supravegherii totale. În 2025 avusese loc un atac terorist devastator care a distrus o metropolă în întregime. Acela a fost momentul în care un nou motor de căutare a fost lansat, un motor de căutare care putea identifica fiecare utilizator. Astfel, au putut fi identificate din timp grupurile teroriste și activitățile lor au putut fi împiedicate. În același timp, însă, super-mașina de căutare a permis apariția unei dictaturi în care pentru orice căutare simplă pe internet, oamenii riscau să intre la închisoare și unde toți se aflau sub o permanentă observație.

61jwLfu8IoL._SX349_BO1,204,203,200_Heute ist leider schlecht. Beschwerden ans Leben de Ronja von Rönne:

Pozitivismul este supraevaluat. în orice caz, asta rezultă din textele scrise de Ronja von  Rönne. Toți avem uneori zile neproductive și nefericite. Ca mine astăzi, spre exemplu. Am rezolvat tot ce aveam de rezolvat – scris e-mail-uri și alte mărunțișuri – într-o oră  pentru că mi-am pus în minte să am o zi productivă.  Dar apoi s-a întâmplat ceva: am început să citesc această carte. Da, în cele din urmă (după ce am citit mai mult de jumătate din carte, deși plănuisem să citesc numai câteva dintre textele scurte) mi-am seama ce pot scrie despre această lectură: această carte este despre toate lucrurile de care ne-am săturat ! O consolare pentru cei care pur și simplu nu pot fi zilnic pozitivi și productivi. O lectură absolut recomandată ! De ce? Asta va trebui să descoperiți singuri!

515wkm+xQjL._SX312_BO1,204,203,200_Wohlstand von TeMel:

Mirabelle este o chelneriță tânără din viitorul nu prea îndepărtat – și prin ochii ei vom afla povestea unui regim totalitar. Este anul 2033. După o criză în 2024, a fost fondată Autoritatea de Asigurare a Prosperității.  Chiar de la început această autoritate și-a arătat partea  întunecată: cetățenii care nu mai puteau munci  erau fost forțați să se sinucidă. Încet, dar sigur, au fost stabilite așa-numitele “Centre Thanatos”: locuri în erau trimiși oamenii “neproductivi” pentru a se sinucide. Mirabelle încearcă să trăiască totuși cumva în această lume; dar problemele se adună și rațiunea e pe cale de a claca…

Don Quijote von Flix:

Alonso Quijano, numele real a lui Don Quijote, nu este altceva decât un bătrân cetățean nervos: el scrie scrisori către FAZ să nu mai publice benzi desenate și este împotriva construcției de ferme eoliene în dragul lui  Toboskow. Dragostea lui, Dulcineea, este o pisică obraznică care mereu fuge. Sancho este de fapt nepotul lui Alonso și se crede Batman, cavalerul întunecat. Împreună, cei doi sunt de neoprit.

Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.

Ce citim în luna iunie?

Hass im Netz von Ingrid Brodnig:

În zilele noastre nu exiști dacă nu ai măcar un profil de Facebook. Petrecem tot mai mult timp pe rețelele social media și pe internet în general. Acolo putem intra în contact cu întreaga lume. Acesta e motivul pentru care în spațiul digital se formează o comunitate în care se desfășoară dezbateri și discuții. Acesta este un plus pentru democrație – sau cel puțin așa s-ar crede. Libertate de expresie, dezbateri deschise. Un spațiu care ajută să construim poduri, legături. Din păcate rețeaua are și o parte întunecată: ură, minciuni, intimidare – toate acestea sunt deja lucruri obișnuite pe internet. Există o mulțime de utilizatori toxici care fac dialogul respectuos absolut imposibil. Înjură, jignesc, amenință – fie doar pentru „distracție” sau pentru a impune „adevărul absolut” pe care ei cred că-l dețin. Cum putem face față unui asemenea mediu ostil?

JUNI3Draußen rauchen ist Mord am ungeborenen Baum von Fritz Eckenga:

Doar titlul (Fumatul afară este crimă împotriva copacului nenăscut) e suficient pentru a prezenta cartea pe scurt : ea ascunde mult umor în forma sarcasmului inexorabil. Subiectul? Și acesta poate fi ghicit. Și anume, nu este o pledoarie pentru fumat (sau totuși?), ci o critică puternică a societății contemporane. De la povestiri scurte despre presatul merelor până la e-mail-uri glumețe către Angela Merkel scrise în ton serios –  în această carte se găsesc de toate. Aici veți putea arunca o privire în termenii de fotbal din limba franceză și veți putea învăța și câte ceva despre regiunile austriece.  Cui i se pare totuși că textele sunt prea lungi, ei bine, există și o altă opțiune: câteva poezioare rătăcite prin volum.

JUNI1Ich bin hier nur der Kumpel von Martin Gülich:

Întotdeauna rămân relaxat, pur și simplu fără bătaie de cap. Acesta este motto-ul de viață a lui Finn. La șaisprezece ani are lucruri mai bune de făcut, decât să se preocupe de exemplu de franceză sau chimie. Chiar dacă nu are exact cele mai bune note la aceste discipline. Finn ar dori mai bine să cânte la chitară ca să poate cuceri fete. Viața lui nu e atât de ușoară, dar reușește să se ascundă acest lucru cu grijă. Părinții lui Finn sunt morți, iar el locuiește la mătușa sa. Cu toate acestea viața lui devine mai complicată pentru că o nouă colegă Carla apare în clasa sa în mijlocul anului …

JUNI2Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.

 

Cărțile lunii mai

Gefangen zwischen den Welten de Sara Oliver:

Viața lui Ve este dată mereu peste cap: ba locuiește în Cape Town, ba în Atena, uneori în L.A.. Ea și mama ei, Karla, nu stau mai mult de un an nicăieri în lume – și asta din cauza job-ului Karlei. De fiecare dată asta înseamnă prieteni noi, o școală nouă și, uneori, chiar și o limbă nouă. Totuși, Ve s-a obișnuit deja cu asta. Dar când trebuie să meargă să își petreacă vacanța de vară cu tatăl ei în Germania, pentru că mama ei are o conferință în Kuala Lumpur, e deja prea mult și pune capac la toate… Ajunsă în Germania, Ve descoperă că tatăl ei trăiește într-un castel dărăpănat și că a dispărut! Singura persoană care o poate ajuta pe Ve este Marcella, o fostă colegă al tatălui ei. Ve pornește în căutarea tatălui ei și ajunge accidental într-o lume paralelă, printr-o gaură de vierme pe care tatăl ei pare-se că ar fi construit-o …

biblio_4Der Theoretikerclub de Anja Janotta:

Linus, Albert și Roman au înființat un club de teoreticieni, deoarece oamenii inteligenți, se potrivesc – teoretic – foarte bine împreună. În casa lor secretă din copac, pe blogul lor sau pe WhatsApp discută despre știință și fac planuri de luptă împotriva fetelor sau ale găștii ostile de jucători de fotbal. În teorie, acest lucru sună grozav. Cu toate acestea, în practică, totul este diferit: se pot întâmpla multe chestii neprevăzute care să distrugă și cel mai bine-gândit plan!

Anja Janotta scrie o poveste haioasă și plină de emoție despre tocilari. Datorită stilului romanului, care combină dialoguri de chat cu extrase de blog, romanul Annei Jannota este ușor de citit și, în același timp, captivant.

biblio_2Caspar und der Meister des Vergessens de Stefanie Taschinski:

Membrii familiei Winter sunt păpușari de mai multe generații. Și nu doar că sunt cei mai buni dar sunt și faimoși în toată lumea ! Caspar este unul dintre cei trei copii ai familiei Winter. El nu e un povestitor așa bun precum sora lui mai mare, Greta, care inventează mereu povești pentru frățiorul lor, Till. Caspar este mai interesat de realizarea de marionete și chiar se pricepe foarte bine la asta. Într-o zi, cei doi frați merg la patinaj. Acolo apare o fată care vrea să fure ceva din rucsacul lor, dar Caspar o prinde la timp. Acasă însă realizează că nu a dispărut nimic din rucsac, ba din contră; acolo a fost pus ceva: o păpușă de lemn fără cap înfiorătoare…

biblio_3Wir waren hier de Nana Rademacher:

Anul 2039. Anna are 15 ani și trăiește în Berlin. Dar viața în capitală nu mai este așa cum o știm noi astăzi: totul este în ruine. De-abia se găsește de mâncare și de băut. Guvernul militar distribuie doar puțină pâine și apă. Mulți mor de foame, alții pur și simplu dispar. E timp de război: uneori au loc atacuri aeriene și, de pera multe ori, se iscă revolte din cauza lipsei de alimente. Anna cu părinții ei încearcă să supraviețuiască, dar acest lucru devine tot mai dificil pe zi ce trece. Părinții ei sunt pe cale de a renunța la lupta pentru supraviețuire.

Wir waren hier este o distopie cutremurătoare, care are loc în viitorul foarte apropiat. Se explică doar parțial modul în care lumea a ajuns în această stare deplorabilă, dar se dă de înțeles că unul dintre motive ar fost pasivitatea generației părinților Annei.

bibilio_1Der schaurige Schusch de Charlotte Habersack:

Vârful Doggl este cel mai înalt din munții  Simmerl. Aici trăiesc puține animale: puiul, cerbul, capra de munte, marmota și iepurele. Nici unul dintre ei nu a fost vreodată altundeva decât pe iubitul lor vârf Doggl. Dar într-o zi află că Schusch vrea să se mute acolo. Schusch e o ființă înfricoșătoare: mare cât un automat de Coca Cola, păros ca o periuță de dinți și așa mai departe. Cu toate că nici unul dintre ei nu a văzut un Schusch vreodată, ei știu cu siguranță că acesta mai și miroase a câine ud. Pentru a nu-și pierde liniștea ei decid să construiască un gard. Dar e deja prea târziu: lucrurile lui Schusch sunt deja acolo! Panica lor crește și mai tare atunci când fiecare primește o invitație la petrecerea de casă nouă!

biblio_5Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.

Cărți pentru vremea de aprilie

Das Geheimnis von Tylandor de Matthias Sachau:

Tylandor este un oraș vechi cu o istorie stranie. În timpuri vechi locuiau acolo vrăjitori incredibili. Cu magia lor reușiseră să creeze cel mai avansat oraș din timpurile acelea: în Tylandor existau sfere magice de stradă, care puteau transporta zi și noapte oameni prin tot orașul, lumină magică și multe altele. Din păcate, într-o bună zi toți locuitorii orașului au dispărut. Fără urmă. O mie de ani mai târziu, noii locuitori încă încearcă să descopere cum să folosească magia din nou…

Matthias Sachau prezintă o lume uimitoare care se prezintă cititorului ca un teren minat cu surprize misterioase.

9783423761277_1444213231000_xxlDie Monscheinsonate. Eine Geschichte zur Klaviersonate von Ludwig van Beethoven de  Doris Eisenburger:

Beethoven merge la o plimbare nocturnă prin curtea castelului prietenilor săi. E primăvară, luna plină luminează cerul. De undeva din depărtare, răsună o muzică suavă. Curios, Beethoven ascultă atent. Lângă un mic lac are loc o petrecere de noapte de primăvară. Familia Melcilor e acolo ; doamna Șoricel cu nenumărații ei copii, tot felul de gângănii, broaște și chiar și domnul Cârtiță sunt toți prezenți.  Licuricii se ocupă de iluminatul festiv. După un scurt cvartetul al greierilor apare și Luigi pe scenă. El este un pianist celebru. Începe să cânte la pian și dă viață nopții cu sonata lui plină de fantezie…

Doris Eisenburger a scris o poveste minunată care aduce copiii mai aproape de muzică. Și CD-ul care însoțește cartea nu este doar o carte audio: alături de poveste, poate fi auzită și Sonata Lunii de Beethoven.

9783219116908Die Medlevinger de Kirsten Boie:

Nis nu reușește să se mai înțeleagă cu tatăl lui. Nu i-a fost suficient că a încetat brusc să mai fie profesor pentru toți medlevingerii, nu, a trebuit neaparat să devină inventator. Să se închidă ore întregi în atelierul de la marginea pădurii. Și într-un final să-și prezinte toate experimentele eșuate în fața tuturor Medlevingerilor.

Johannes nu are tată. El trăiește singur cu mama lui, care lucrează foarte mult. El are deja o mulțime de probleme la școală : cu limba engleză, dar nu numai. Îl are pe cap și pe Kevin cu banda lui care îl presează să le dea bani. Și-l amenință chiar spunându-i că mama lui va fi în pericol dacă nu sunt plătiți. Lucrurile se complică tot mai mult pentru Johannes mai ales că într-o zi, în curtea lui, dă peste doi oameni care nu sunt cu mult mai mari decât porcușorul său de guineea și care mai și zbiară la el…

Kirsten Boie aduce două lumi paralele laolaltă. Medlevingerii sunt un popor ciudat care trăiește sub pământ, separat de oameni. Câțiva dintre aceștia ajung să interacționeze cu oamenii de la suprafață. Perspectiva povestirii alternează între cele două popoare.

51C31wV4kIL._SX353_BO1,204,203,200_Ferdi, Lutz und ich auf Klassenfahrt de Armin Kaster:

Naratorul fără nume se pregătește pentru o excursie cu clasa. Are însă ghinion : vine și bunica lui care, colac peste pupăză, i se mai și adresează de față cu toți colegii săi cu
alintul “iepuraș”. În plus, naratorul nu și-a revenit după greața de acuma două zile. Nu ajută nici faptul că trebuie să călătorească cu autocarul : viteza îi întoarce stomacul pe dos! Din fericire nu e singur. Ferdi și Lutz, prietenii săi cei mai buni, îl încurajează. Nici Lutz nu e așa de fericit să iasă în natură, are atâtea reacții alergice! Ferdi râde de Lutz și are mereu ceva de ronțăit la el. Ajunși în pădure, grupul se rătăcește mai înainte de toate…

Plin de umor și pe măsura micilor cititori, descrie Armin Kaster o excursie aproape eșuată cu clasa. Personajele sunt descrise autentic și cu duioșie. Așa câștigă simpatia cititorului chiar de la început. Cartea e și mai plină de viață datorită ilustrațiilor realizate de Susanne Göhlich. O lectură-aventură adevărată!

51H0pqWs3YL._SX334_BO1,204,203,200_Flint und fertig de Torsten Wohlleben și Jutta Wetzel:

Flint are 12 ani. A citit undeva că viața lui se va schimba, tocmai pentru că are 12 ani. La prima vedere, toate sunt la fel : aceași școală, aceiași prieteni… Dar ceva pare să nu fie în regulă. Într-o zi, în timp ce Flint, Andi și Benni se joacă în pădure de-a pirații, sunt descoperiți de Lea. Ea îl vede doar pe Flint în costum de pirat. Ceilalți doi se ascunseseră prin pădure. Flint se simte penibil. Și începe să înțeleagă că e prea mare să se mai joace de-a pirații în pădure. Și e deja mult prea mare pentru tapetul cu ursuleți din camera lui unde nimeni nu avea voie să intre deocamdată…

Torsten Wohlleben și Jutta Wetzel povestesc viața lui Flint cu mult umor și ilustrații vesele. Flint und fertig este de aceea o lectură ușoară și încurajatoare. Aflăm cât de dificil poate fi când brusc nu mai ești copil. Dar mai aflăm și cum putem supraviețui unei astfel de situații.61qr+DJDClL._SX359_BO1,204,203,200_Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.

Cărți noi pentru copii

Ilustrații fabuloase și povești sensibile – noile cărți pentru copii sunt distractive și educaționale. Acestea sunt (le găsiți la Biblioteca Centrului German din Timișoara)

Bună! Și eu sunt aici! de Brigitte Endres

Nimeni nu vrea să-l cumpere pe micuțul cameleon. Disperat, fuge în stradă, dar acolo e periculos. Nu-l vede nimeni,e călcat în picioare de toți trecătorii. Micuțul cameleon întâlnește însă o fetiță care e la fel de singură. O poveste despre încredere în sine cu ilustrații minunate de Joëlle Tourlonias.

Scufița Roșie nu are chef de Sebastian Meschenmoser

De data aceasta, Scufița Roșie nu mai e draguță și nici într-un caz dulce ! Nu are chef să-și petreacă întreaga zi de duminică la ziua bunicii ei. Și chiar, de când sunt bunica și lupul cei mai buni prieteni ? Orice ar face ei doi – fie că lupul coace prăjituri sau că bunica scoate albumele foto la vedere, Scufița Roșie rămâne în continuare bosumflată. Distractiv și altfel : fetițele au voie și ele să fie și sâcâite uneori!

Trebuie să rămânem împreună de Michael Engler

Iepurașul și ariciul s-au împrietenit în vară și de atunci se întâlnesc în fiecare zi. Dar odată cu venirea iernii, ariciul nu-și mai scoate nasul în lume iar bietul iepuraș îl așteaptă. Să fie ăsta finalul prieteniei care a durat întreaga vară? O poveste despre a fi altfel și acceptare cu ilustrații fabuloase de de Joëlle Tourlonias.

Comoara lui Faber de Cornelia Funke

Faber primește un covor de la bunicul lui. Acesta ar trebui să fie un covor magic cu care să poată zbura până în America să-și viziteze bunicul. Dar covorul zboară doar dacă citești cu voce tare literele ciudate de pe el. Faber nu poate face asta singur așa că e în căutarea cuiva care să poată citi scrisul fantezist. O carte despre interculturalitate, pentru copii.

Povești de cuibăreală de Maren Klitzing

Povești interactive stimulante pentru cei mici – cu indicații de lectură pentru părinți. E vorba despre pături de ținut în brațe, pui de pisică, ploaie și multe alte lucruri comfortabile care te invită să te cuibărești. Inclusiv ilustrațiile (de Joëlle Tourlonias) sunt de așa natură!

Cărțile din seria Wieso? Weshalb? Warum? – Junior

Cărți cu noțiuni de bază pentru copii sau adulți care învață limba germană. Despre timp, forme geometrice, vreme și multe alte grupuri de cuvinte. Cărțile au ilustrații minunate și sunt perfecte și pentru cei mici și pentru cei mari !

foto1

foto2Pentru a împrumuta cărţi şi CD-uri, copiii se pot înscrie la biblioteca Centrului Cultural German. Cadrele didactice care doresc să viziteze cu clasele lor biblioteca sunt rugate să se anunțe la adresa de email r.cojocariu@ccgtm.ro pentru a stabili un program special (persoana de contact: Ruxandra Cojocariu).

Cărți noi

Biblioteca noastră s-a îmbogățit toamna aceasta cu o serie de cărți noi comandate prin Goethe Institut. În fiecare săptămână vă vom prezenta aici câte o nouă categorie. Primul set de cărți sunt cele nominalizate la Deutscher Buchpreis 2016 (Premiul de Carte Germană).

Deutscher Buchpreis este decernat în fiecare an la Târgul de Carte de la Frankfurt celui mai bun roman german. În prima fază sunt alese 20 de romane (Longlist). Dintre  acestea, un juriu alege alte șase (Shortlistul), iar în final este ales un roman care câștigă premiul cel mare.

Anul acesta am comandat la biblioteca Centrului Cultural German din Timișoara toate cele șase cărți din Shortlist. Acestea sunt:

Widerfahrnis de Bodo Kirchhoff: Câștigătorul de anul acesta al premiului Deutscher Buchpreis portretizează o poveste a tristeții și a iubirii care renaște. Julius Reither, care nu mai editează cărți pentru că există între timp mai mulți scriitori decât cititori, și Leonie Palm, care nu mai vinde pălării pentru că nu mai există fețe pentru pălării, pornesc împreună într-o călătorie neașteptată. Astfel, depășesc împreună tristețea și învață din nou, în pofida celor întâmplate, să iubească.

Hool de Philipp Winkler: Un roman violent despre… huligani. Cititorul află prin detalii nemiloase cum e viața în stradă și cum poate cineva să-și apere banda, sau mai bine zis, familia aleasă, în condiții brutale.

Skizze eines Sommers de André Kubiczek: Aventurile unui tânăr de 16 ani, René, care își petrece vara în orașul său natal, Potsdam. Din fericire sunt și prietenii săi foarte buni alături de el și împreună petrec o vară de neuitat.

Die Welt im Rücken de Thomas Melle: O descriere autobografică plină de viață, văzută prin ochii unui bolnav maniaco-depresiv. Pătrundem într-o lume necunoscută, a unor  gânduri străine, unde ceva care la un moment dat te face fericit, te poate deprima profund altădată. Încet, încet, începem să înțelegem mecanismul acestei boli, ce se întâmplă și nu în ultimul rând, cum se poate trăi cu ea.

Fremde Seele, dunkler Wald de Reinhard Kaiser-Mühlecker: Povestea a doi frați, Alexander și Jakob, primul soldat, cel din urmă fermier. O poveste complicată de familie care e istorisită pe rând prin prisma celor doi frați – astfel, cititorul își poate forma o imagine completă a dramei lor de familie.

Ein langes Jahr de Eva Schmidt: Povești de zi cu zi ale unor oameni dintr-o așezare fără nume care cumva se împletesc și formează o imagine a existenței umane cu toate problemele ei, mici sau mari, așteptări și dezamăgiri, bucurie și tristețe.

15044758_10153799562705927_388910683_o

Cărți noi în bibliotecă

^0828621EB1FDA1554EF6D81ABD32EFCEFF71030222B1516B0C^pimgpsh_fullsize_distr

Biblioteca noastră vă așteaptă în noul an să împrumutați cele mai noi cărți, care au fost comandate prin Institutul Goethe: În domeniul beletristicii, puteţi găsi romane distinse cu premii importante – de exemplu „ Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch-depressiven Teenager im Sommer 1969 “ de Frank Witzel (Premiul German de Carte 2015), sau romanul detectiv „Killmousky“ al autoarei Sibylle Lewitscharoff, purtătoare a premiului Georg Büchner.

Citește mai departe

Biblioteca de ghiozdan

RKB (1)În cadrul bibliotecii pedagogice funcţionează şi două biblioteci „mobile” pentru ciclul primar şi secundar (atât gimnaziu cât și liceu). Biblioteca de ghiozdan cuprinde două pachete compacte de cărţi pentru copii şi tineri, ce pot fi folosite la clasă în scopuri didactice.

Lista cu cărțile pentru ciclul primar o puteți găsi aici: Rucksackbibliothek Primarbereich, cea pentru ciclul secundar aici: Rucksackbibliothek Sekundarbereich.

Biblioteca pedagogică este un împrumut pe perioadă nedeterminată din partea Goethe-Institut Bucureşti.

Informații și persoană de contact: Bianca Barbu (b.barbu@ccgtm.ro) sau la biblioteca Centrului Cultural German.

Centrul de studiu individual

Pentru cei care doresc să înveţe limba germană în regim individual sau cei care doresc, pe lângă cursurile de germană oferite de Centru, să exerseze sau să îşi fundamenteze cunoştinţele, Centrul de studiu individual le oferă materiale multimedia şi 2 calculatoare cu acces la internet. Citește mai departe

Biblioteca pedagogică

Predați limba germană și căutați materiale pentru a vă face orele mai interactive?

LMZBiblioteca noastră pedagogică  este special adaptată necesităţilor pedagogice pentru studiul limbii germane. Centrul de carte didactică li se adresează în primul rând cadrelor didactice și studenților de limbă germană, dar și celor care doresc să își aprofundeze cunoștințele. Profesorilor care predau germana ca limbă maternă le recomandăm de asemenea biblioteca de ghiozdan.

Citește mai departe