Biblioteca – prezentare generală

flyer_biblioteca2La Biblioteca Centrului Cultural German Timişoara aproximativ 5.000 de unităţi media aşteaptă să fie descoperite de către dumneavoastră! La noi găsiţi:  clasici germani, beletristică contemporană, lucrări de referinţă şi lexicoane din diverse domenii: cultură, artă, istorie, geografie, psihologie, filosofie, politică. De asemenea oferim cărţi pentru copii şi tineret, material pentru studiul limbii germane, cât şi materiale audiovizuale. În spaţiul de lectură vă invităm să răsfoiţi ultimele achiziţii ale bibliotecii şi să consultaţi ziare şi reviste germane actuale.

Orarul bibliotecii îl găsiți aici.

Pagină Facebook: www.facebook.com/BibliothekDeKuZenTemeswar.

Regulament şi condiţii de înscriere

Legitimaţia de cititor poate fi obţinută de orice persoană care a împlinit vârsta de 14 ani.
Copii şi adolescenţii sub 14 ani pot fi înscrişi doar în prezenţa părinţilor. Cititul cărților, ziarelor și revistelor în bibliotecă este permis numai persoanelor care dețin abonament, cursanților actuali ai Centrului Cultural German și însoțitorilor acestora. Citește mai departe

Cardul Cultura Plus

Ca deţinător al cardului Cultura Plus,  beneficiaţi  timp de un an de acces la biblioteca noastră, la mediateca Institutului Francez şi de diferite reduceri la mulţi alţi parteneri din diverse domenii de activitate:

Card Cultura Plus (de)

CULTURĂ

Biblioteca multimedia a Institutului francez >> acces gratuit la cărţi, reviste, DVD-uri, CD-uri, tablete, jocuri video şi la atelierele pentru copii

Biblioteca digitală Culturetheque a Institutului francez >> acces gratuit

Biblioteca Centrului Cultural German >> acces gratuit la cărţi, reviste, DVD-uri, CD-uri şi la atelierele pentru copii

Biblioteca digitală Onleihe a Institutului Goethe >> acces gratuit

Filarmonica Banatul >> 50% reducere la concertele curente

Librăria „Cartea de Nisip” >> 15% reducere la cărţi

Librăriile Cărtureşti >> 10% reducere la cărți

Citește mai departe

Cărți noi în bibliotecă

^0828621EB1FDA1554EF6D81ABD32EFCEFF71030222B1516B0C^pimgpsh_fullsize_distr

Biblioteca noastră vă așteaptă în noul an să împrumutați cele mai noi cărți, care au fost comandate prin Institutul Goethe: În domeniul beletristicii, puteţi găsi romane distinse cu premii importante – de exemplu „ Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch-depressiven Teenager im Sommer 1969 “ de Frank Witzel (Premiul German de Carte 2015), sau romanul detectiv „Killmousky“ al autoarei Sibylle Lewitscharoff, purtătoare a premiului Georg Büchner.

Citește mai departe

Recomandare: De ce Einstein niciodată nu purta șosete

U1_978-3-87134-708-5.indd

Einstein fără șosete. Dr. Ankos clarifică în cartea sa anumite neînțelegeri: Rar suntem ghidați doar de cap, atunci când gândim.

Scriitorul austriac Christian Ankowitsch se confruntă în actuala incursiune scriitoricească cu una dintre cele mai mari mistere ale secolului 20: Albert Einstein, de meserie fizician și geniu, nu purta niciodată șosete. Dintre nenumăratele lucruri năstrușnice care îi sunt atribuite, aceasta este și dovedită. Ankowitsch dorește să găsească o explicație și nu se mulțumește cu cea pe care a dat-o însuși Einstein. Argumentul fizicianului nu dă pe nimeni pe spate. Pentru el șosetele nu își aveau rostul, din moment ce umblăm la fel de bine în pantofi și fără șosete. Ankowitsch devine științific în demersul său. Pentru scriitor, acest tabiet este și un fenomen neurobiologic. El este interesat de relația complexă dintre corp și acel ceva oval, pe care corpul îl balansează pe umeri o viață întreagă.

Banalitățile vieții cotidiene reprezintă pentru Ankowitsch instrumente întru dezvoltarea intelectului. Cine dorește să fie creativ, trebuie să facă înainte o plimbare, cine vrea să-și sporească puterea de concentrare la lucru, trebuie să facă rost de un halat de doctor, iar Einstein nu purta șosete, pentru că pur și simplu sunt de prisos.

Scepticii sunt invitați să experimenteze cu sine înșiși; de aceea, cartea lui Ankowitsch poate fi citită ca o instrucțiune. Ea conține experimente aplicabile în viața de zi cu zi. Și chiar dacă lipsește un registru, nu se poate vorbi de o lucrare nefondată științific. Ankowitsch caută meticulos dovezi care să susțină argumentările sale.

Pentru cei care doresc să afle mai multe despre șosetele lui Einstein, despre plimbări lungi, mersul drept și halate de doctor îi sugerăm „De ce Einstein nu purta niciodată șosete”.

Cartea o găsiți în varianta originală la noi în bibliotecă.

Warum Einstein niemals Socken trug, Christian Ankowitsch, Rowohlt Verlag 2015

Dimineață de jocuri pentru copii (5 – 10 ani)

6 septembrie 2016, orele 11.00 – 12.00 | Biblioteca CCG

DSCN2575

Când începe anotimpul ploios, biblioteca noastră călduroasă este un refugiu perfect. Avem o gamă largă de jocuri de societate  pentru copii: de la „Monopoly Junior” la „S.O.S. Affenalarm” până la „Obstgarten”. Copiii vor învăța cum se joacă după reguli, cum să îi respecte pe ceilalți jucători și poate vor prinde din zbor și un cuvânt-două în limba germană. Intrarea este liberă.

Pentru a împrumuta cărţi şi CD-uri, copiii se pot înscrie la biblioteca Centrului Cultural German. Cadrele didactice care doresc să viziteze cu clasele lor biblioteca sunt rugate să se anunțe la adresa de email r.cojocariu@ccgtm.ro pentru a stabili un program special (persoana de contact: Ruxandra Cojocariu).

Save

Save

Save

Seară de jocuri de societate (participanți peste 14 ani)

19 octombrie 2016, orele 17.00 – 19.00 | Biblioteca CCGspieleabend

În octombrie reluăm serile de jocuri pentru adolescenți și adulți. Oferim numeroase jocuri de societate – Activity, Camel Up, Dixit, Scrabble, Colt Express și multe altele. În timpul jocului vom încerca să vorbim cât mai mult în limba germană, pentru a exersa și a învăța cât mai multe cuvinte noi. Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag atât pe voi, cât și pe prietenii pe care doriți să îi invitați.

Pentru a împrumuta cărţi şi CD-uri, vă puteți înscrie la biblioteca Centrului Cultural German.

 

Ziua limbii germane

14 septembrie 2016, ora 18.00 | Bibilioteca CCGtag-der-deutschen-sprache

Anul acesta am pregătit câteva jocuri distractive pentru adulți care ne vor apropia de limba și cultura germană. Jocurile sunt în limba germană, așadar e nevoie de un minim de cunoștiințe pentru a putea participa.

Pentru a face lucrurile mai dinamice, vom juca contra timp. Iar cel care va avea la sfârșit cele mai multe puncte dobândite va fi declarat „Sprachmeister“. Nou-numitul Sprachmeister va primi, pe lângă titlu, un mic cadou din partea bibliotecii.

Intrarea este liberă.

Save

Cărți noi

Biblioteca noastră s-a îmbogățit toamna aceasta cu o serie de cărți noi comandate prin Goethe Institut. În fiecare săptămână vă vom prezenta aici câte o nouă categorie. Primul set de cărți sunt cele nominalizate la Deutscher Buchpreis 2016 (Premiul de Carte Germană).

Deutscher Buchpreis este decernat în fiecare an la Târgul de Carte de la Frankfurt celui mai bun roman german. În prima fază sunt alese 20 de romane (Longlist). Dintre  acestea, un juriu alege alte șase (Shortlistul), iar în final este ales un roman care câștigă premiul cel mare.

Anul acesta am comandat la biblioteca Centrului Cultural German din Timișoara toate cele șase cărți din Shortlist. Acestea sunt:

Widerfahrnis de Bodo Kirchhoff: Câștigătorul de anul acesta al premiului Deutscher Buchpreis portretizează o poveste a tristeții și a iubirii care renaște. Julius Reither, care nu mai editează cărți pentru că există între timp mai mulți scriitori decât cititori, și Leonie Palm, care nu mai vinde pălării pentru că nu mai există fețe pentru pălării, pornesc împreună într-o călătorie neașteptată. Astfel, depășesc împreună tristețea și învață din nou, în pofida celor întâmplate, să iubească.

Hool de Philipp Winkler: Un roman violent despre… huligani. Cititorul află prin detalii nemiloase cum e viața în stradă și cum poate cineva să-și apere banda, sau mai bine zis, familia aleasă, în condiții brutale.

Skizze eines Sommers de André Kubiczek: Aventurile unui tânăr de 16 ani, René, care își petrece vara în orașul său natal, Potsdam. Din fericire sunt și prietenii săi foarte buni alături de el și împreună petrec o vară de neuitat.

Die Welt im Rücken de Thomas Melle: O descriere autobografică plină de viață, văzută prin ochii unui bolnav maniaco-depresiv. Pătrundem într-o lume necunoscută, a unor  gânduri străine, unde ceva care la un moment dat te face fericit, te poate deprima profund altădată. Încet, încet, începem să înțelegem mecanismul acestei boli, ce se întâmplă și nu în ultimul rând, cum se poate trăi cu ea.

Fremde Seele, dunkler Wald de Reinhard Kaiser-Mühlecker: Povestea a doi frați, Alexander și Jakob, primul soldat, cel din urmă fermier. O poveste complicată de familie care e istorisită pe rând prin prisma celor doi frați – astfel, cititorul își poate forma o imagine completă a dramei lor de familie.

Ein langes Jahr de Eva Schmidt: Povești de zi cu zi ale unor oameni dintr-o așezare fără nume care cumva se împletesc și formează o imagine a existenței umane cu toate problemele ei, mici sau mari, așteptări și dezamăgiri, bucurie și tristețe.

15044758_10153799562705927_388910683_o

Cărți noi pentru copii

Ilustrații fabuloase și povești sensibile – noile cărți pentru copii sunt distractive și educaționale. Acestea sunt (le găsiți la Biblioteca Centrului German din Timișoara)

Bună! Și eu sunt aici! de Brigitte Endres

Nimeni nu vrea să-l cumpere pe micuțul cameleon. Disperat, fuge în stradă, dar acolo e periculos. Nu-l vede nimeni,e călcat în picioare de toți trecătorii. Micuțul cameleon întâlnește însă o fetiță care e la fel de singură. O poveste despre încredere în sine cu ilustrații minunate de Joëlle Tourlonias.

Scufița Roșie nu are chef de Sebastian Meschenmoser

De data aceasta, Scufița Roșie nu mai e draguță și nici într-un caz dulce ! Nu are chef să-și petreacă întreaga zi de duminică la ziua bunicii ei. Și chiar, de când sunt bunica și lupul cei mai buni prieteni ? Orice ar face ei doi – fie că lupul coace prăjituri sau că bunica scoate albumele foto la vedere, Scufița Roșie rămâne în continuare bosumflată. Distractiv și altfel : fetițele au voie și ele să fie și sâcâite uneori!

Trebuie să rămânem împreună de Michael Engler

Iepurașul și ariciul s-au împrietenit în vară și de atunci se întâlnesc în fiecare zi. Dar odată cu venirea iernii, ariciul nu-și mai scoate nasul în lume iar bietul iepuraș îl așteaptă. Să fie ăsta finalul prieteniei care a durat întreaga vară? O poveste despre a fi altfel și acceptare cu ilustrații fabuloase de de Joëlle Tourlonias.

Comoara lui Faber de Cornelia Funke

Faber primește un covor de la bunicul lui. Acesta ar trebui să fie un covor magic cu care să poată zbura până în America să-și viziteze bunicul. Dar covorul zboară doar dacă citești cu voce tare literele ciudate de pe el. Faber nu poate face asta singur așa că e în căutarea cuiva care să poată citi scrisul fantezist. O carte despre interculturalitate, pentru copii.

Povești de cuibăreală de Maren Klitzing

Povești interactive stimulante pentru cei mici – cu indicații de lectură pentru părinți. E vorba despre pături de ținut în brațe, pui de pisică, ploaie și multe alte lucruri comfortabile care te invită să te cuibărești. Inclusiv ilustrațiile (de Joëlle Tourlonias) sunt de așa natură!

Cărțile din seria Wieso? Weshalb? Warum? – Junior

Cărți cu noțiuni de bază pentru copii sau adulți care învață limba germană. Despre timp, forme geometrice, vreme și multe alte grupuri de cuvinte. Cărțile au ilustrații minunate și sunt perfecte și pentru cei mici și pentru cei mari !

foto1

foto2Pentru a împrumuta cărţi şi CD-uri, copiii se pot înscrie la biblioteca Centrului Cultural German. Cadrele didactice care doresc să viziteze cu clasele lor biblioteca sunt rugate să se anunțe la adresa de email r.cojocariu@ccgtm.ro pentru a stabili un program special (persoana de contact: Ruxandra Cojocariu).

Recomandări literare pentru începutul anului

În noul an, biblioteca noastră vă așteaptă să împrumutați cele mai noi cărți. Toate acestea au fost comandate prin Institutul Goethe:

Fabers Schatz (Comoara lui Faber) de Cornelia Funke:

poza1

Bunicul lui Faber se mută în America. Însă înainte să plece, îi face lui Faber un cadou… ciudat: un covor vechi! Faber nu înțelege acest cadou și e tare dezamăgit. Pe deasupra, bunicul îi mai dezvăluie că acest covor poate zbura până în America.

Cornelia Funke scrie o carte despre interculturalitate și curiozitatea legată de străinii din propria țară. Ilustrațiile colorate ale lui Susanne Göhlich o fac potrivită pentru copii chiar dacă abordează așa o temă sensibilă.

Asphaltseele (Suflet de asfalt) de Gregor Weber:

Asphaltseele von Gregor Weber

Asphaltseele von Gregor Weber

Ruben Rubeck are 47 de ani și e comisar de poliție. Trăiește și muncește în cartierul gării din Frankfurt: baruri, localuri deocheate, rulote cu fast-food – nici nu își dorește mai mult! Nu are multe atribuții în funcția de comisar, dar este totuși mulțumit de locul său de muncă. În fiecare seară merge în câte un bar, bea câteva beri și apoi o vizitează pe Ina în „Love’s In“. Dar într-o astfel de seară, când e pe jumătate beat, ceva se întâmplă: ajunge într-un schimb de focuri.

Gregor Weber prezintă povestea lui Ruben într-un stil noir foarte potrivit. Personajele sunt descrise în mod realist iar Ruben e un polițist dur, însușire pe care vârsta o accentuează. Limbajul e autentic și tensiunea crește, ținându-l pe cititor cu sufletul la gură. Un thriller de nota zece!

Dieser Tage de Manfred Rumpl:

poza2

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, Uniunea Europeană eșuează după prăbușirea monedei Euro și nenumărate crize economice, sociale și administrative. Sunt construite garduri înalte în jurul granițelor, pentru că în lume sunt mai multe războaie și refugiații nu sunt bine-veniți. Nu mai există practic nici o protecție a datelor private și există noi reguli care acționează împotriva majorității oamenilor. Dar, chiar înainte ca întreaga situație să se transforme, Vincent avea o viață împlinită: lucra ca programator, locuia într-un penthouse din Viena, dezvolta o serie de software-uri pentru roboți și o avea pe Gala, o actriță cu care urma să se logodească. În acele momente, crizele din lume nu însemnau nimic pentru el. Dar într-o seară, după un spectacol, Gala dispare fără urmă. Din acel moment, lumea lui Vincent începe să se destrame.

Distopia autorului Manfred Rumpl proiectează un viitor sumbru pentru Europa, unde toate problemele noastre actuale escaladează și viața devine un coșmar. Ce e însă și mai neliniștitor e faptul că acest viitor nu e greu de închipuit, mai ales în situația actuală. Dieser Tage este mai mult decât literatură: este un semnal de avertizare pentru noi toți – o reamintire sobră că în acest moment nu ne aflăm pe drumul cel bun.

Vă aşteptăm de luni până joi între orele 12-18, miercuri între orele 12-19, în str. Dr. Liviu Gabor nr. 1. Mai multe informaţii găsiţi aici.

La Biblioteca Centrului Cultural German puteți achiziționa și Cardul Cultură Plus. Cu el beneficiaţi  timp de un an de acces la biblioteca noastră, la mediateca Institutului Francez şi de diferite reduceri la mulţi alţi parteneri din diverse domenii de activitate.

Cărți pentru o lună geroasă

Wunschdenken: Europa, Währung, Bildung, Einwanderung – warum Politik so häufig scheitert de Thilo Sarrazin:

Thilo Sarrazin este adesea considerat ca fiind un instigator. Cărțile sale au declanșat mereu scandaluri la publicarea lor. La o privire superficială se poate spune că toate comentariile negative despre Thilo Sarrazin pot fi justificate: încă unul care își bagă nasul în politică și vrea să le provoace tuturor dureri de cap. Cine este acest om, ce știe despre politică și  despre responsabilitatea incredibil de mare a unui politician? Când deschidem cartea însă, vedem totul din altă perspectivă. Pentru că în ea nu găsești discursuri pline de ură, nici declarații nefondate și cu atât mai puține instigări. Ceea ce găsești însă sunt argumente raționale și obiective care sugerează o cercetare cuprinzătoare …

Wunschdenken von Thilo Sarrazin

Das Paket. Psychothriller de Sebastian Fitzek:

Emma este psihoterapeută. Cu toate că ea trăiește în Berlin, după o conferință rămâne să doarmă la hotel – casa ei e în șantier. În această cameră de hotel i se întâmplă cel mai rău lucru : este atacată, sedată cu o seringă și violată. In plus, părul ei lung îi este ras. În cele din urmă e găsită într-o stație de autobuz și a adusă direct la spital. Tot ce i-a fost făcut Emei duce în direcția criminalului în serie pe care ziarele numesc „Frizerul”. Numai că ea este singura victimă care i-a supraviețuit. Dupa aceea noapte, Emma nu își mai poate părăsi nici propria casă. Este tot mai paranoică și începe să-și pună la îndoială toate simțurile…

book1Das Unglück anderer Leute de Nele Pollatschek:

Thene are 25 de ani și se pregătește pentru ceremonia ei de absolvire a universității Oxford. Ea nu vrea să-și invite mama la acest eveniment pentru că e sigură că va strica totul. Însă mama ei nu cedează așa ușor. Zboară și ea în Anglia pentru ceremonie ! Chiar tatăl și bunica Thenei sunt prezenți. Deja înainte de întâlnirea celor patru în Anglia, este clar: mama lui Thene, Astrid, este o persoană foarte dificilă. Thene vrea să devină în cele din urmă independentă și să nu mai aibă nevoie de banii mamei sale. Pentru că a obținut diploma de la Oxford, e clar că are în față un drum lung și liber. Dar deodată se întâmplă un accident ! Cineva din această familie moare …

Das Unglück anderer Leute este un roman de familie care poate fi citit ca o comedie tragică. Cu cât de întunecată este tema romanului, și anume moartea, cu atât mai colorate sunt și glumele aferente. Nele Pollatschek scrie cu umor și cu ușurință, chiar dacă personajele ei au de a face cu întrebări intelectuale: totul se explică în termeni simpli și ușor de citit. Cu acest roman râzi de te prăpădești, dar îți sunt puse în față și marile întrebări ale vieții.

book2